15 C
Sarajevo
28.03.2024

Višković: Ako pitanje koeficijenata ne bude riješeno, uslijedit će nova tužba protiv FBiH

Predsjednik Vlade bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković kazao je kako je imao zakonsku obavezu da zaštiti budžet RS, zbog čega je potpisao tužbu protiv Federacije BiH zbog duga od 35 miliona maraka od raspodjele prihoda od indirektnih poreza, prenosi RTRS. 

On je kazao da se iznos odnosi samo na period od juna 2017. do decembra 2018. godine, a da će i za ostatak duga, ako pitanje koeficijenata ne bude riješeno, biti podnesena nova tužba. Istakao je i kako je i to jedno od pitanja koje čeka formiranje nove vlasti na nivou BiH. 

– I sa stanovišta i propisa RS, ja kao predsjednik Vlade dužan sam da vodim računa o budžetu RS i o zaštiti tog budžeta. Prema tome dovoljno smo dali prostora i vremena čekajući obećanja sa raznih strana o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH. Ponavljam, više nije bilo prostora i moja je zakonska ovaveza da štitim budžet RS i kao predsjednik Vlade bio sam prinuđen da tražim od naših institucija da podnesu tužbu. Tužbu je podnijelo naše Pravobranilaštvo Sudu BiH – rekao je Višković u intervjuu za RTRS.

- OGLAS -

Oko raspodjele koeficijanata, Višković kaže da je tu sve zakonom propisano.

– Prema tome, UIO sračunava te koeficijente kvartalno i ovdje se postavlja jedno objektivno pitanje da li to vlast na nivou Federacije BiH ne vjeruje UIO. Sada, da li i mi treba da postavimo da li nama ta UIO treba ili ne treba i za šta ona nama služi ako nema povjerenja. Ako neko nema povjerenje u tu upravu onda treba jasno i glasno to da kaže i da traži neku reviziju – kazao je Višković.

On je kazao i kako nivo Bosne i Hercegovine nije uradio dovoljno o pitanju problema Trgovske gore.

– Ne želim nikoga personalno prozivati, ali razumijem koliki je problem za građane koji žive prekoputa Trgovske gore. Geografski posmatrano, tamo je ugroženo šest ili sedam općina koje gravitiraju tom području, a kad posmatrate da se Trgovska gora nalazi u neposrednoj blizini dviju rijeka koje protječu kroz RS, onda možete zamisliti koliki je to problem za budućnost i zdravlje naših građana – kazao je Višković.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA