6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Broj poginulih pod srušenom zgradom u Kambodži porastao na 28

Najmanje 24 osobe su povrijeđene i strahuje se da su zarobljeni pod gomilom izobličenog čelika i betonskih ruševina zgrade koja se urušila prije zore u subotu u priobalnom gradu Sihanoukville.

Istražitelji pokušavaju ustanoviti šta je izazvalo rušenje sedmospratne zgrade u izgradnji, u nesreći prije zore, dok su radnici spavali u građevini. 

Taj lučki i turistički grad lokacija je brojnih kineskih ulaganja u posljednjim godinama, posebno u kazina i sektore nekretnina i turizma, a pitanja se pojavljuju oko građevinskih standarda.

- OGLAS -

Premijer Hun Sen smijenio je Nhima Vandu, zamjenika direktora Nacionalne komisije za bavljenje vanrednim situacijama, zbog “neodgovornosti i laganja” o okolnostima katastrofe, navodi premijer na svojoj Facebook stranici. On nije dodatno pojasnio svoju odluku.

Nhim Vanda nije bio dostupan radi komentara.

Sihanoukville je najveća kambodžanska luka i sjedište je kineske Posebne ekonomske zone povezane s incijativom Pekinga “Svila i put”.

Pokrajinski zvaničnici saopćili su da je 80 posto ruševina uklonjeno s mjesta nesreće. Ostalo je nejasno koliko se još ljudi vode kao nestali, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA