9 C
Sarajevo
24.04.2024

Charlie Hebdo objavio provokativnu karikaturu Erdogana, turski predsjednik odgovorio tužbom: ‘Utopit će se u mulju mržnje i neprijateljstva’

U jeku napetosti između islamskih zemalja i Francuske, što su započele nakon ubojstva nastavnika u predgrađu Pariza koji je svojim učenicima pokazivao karikature proroka Muhameda, francuski satirični tjednik Charlie Hebdo, koji je zbog spomenutih karikatura postao meta terorističkih napada, objavio je još jednu kontroverznu karikaturu, ovoga puta na račun turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. On je na objavu karikature odgovorio tužbom:

Karikatura naslova ‘Erdogan: privatno vrlo je smiješan’ prikazuje turskog predsjednika u donjem rublju s limenkom pića u ruci, a pored njega je žena kojoj gleda pod hidžab otkrivajući joj stražnjicu te uzvikujući ‘Oh, proroče’.

Erdoganov odvjetnik Hussein Aydin podnio je tužbu pred sudom u Ankari, a u njoj navodi kako objava nije u skladu s moralnim i etičkim principima novinarstva, konceptom slobode govora te kako narušava čast i dostojanstvo turskog predsjednika, javio je BBC.

- OGLAS -

Tursko državno tužilaštvo također je po službenoj dužnosti pokrenulo postupak protiv Charlie Hebdoa, a iz Erdoganova ureda stiglo je oštro priopćenje.

‘Svjetina potaknuta francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i nizozemskim političarem Geertom Wildersom, skrivajući se iza vrijednosti kao što su sloboda izražavanja, demokracija i pluralizam, neprekidno vrijeđa islam, muslimane, Tursku, tursku naciju i sve naše vrijednosti’, priopćili su.

Na ovo se nadovezao turski predsjednik Erdogan te je u parlamentu izjavio kako će se ‘neprijatelji islama koji su objavili karikaturu utopiti u mulju mržnje i neprijateljstva’.

 Podsjetimo, proteklog tjedna Erdogan je doveo u pitanje mentalno zdravlje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog izjave o karikaturama proroka Muhameda, da bi nakon Macronova odgovora kako ne namjerava odustati od borbe za slobodu govora pozvao građane Turske da bojkotiraju francuske proizvode.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA