12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Radmanović: Izetbegović je sjednicu sazvao bez konsultacija, a poslije bio iznenađen

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je danas u Sarajevu kako je predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović sazvao današnju sjednicu Zajedničkog kolegija oba doma, a da se uopće nije konsultirao i da je u dnevni red uvrstio tačke o kojima je nemoguće raspravljati.

– Kad smo mu to rekli, on je bio iznenađen, te za neodržavanje sjednice optužuje druge – rekao je Radmanović, koji, zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Nikolom Špirićem, nije podržao dnevni red koji je predložio Izetbegović.

Radmanović je naglasio kako je suština priče da se u BiH dogovara po redu, odnosno ono što je SNSD davno rekao, da prvo bude formirano Vijeće ministara.

- OGLAS -

– To smo mogli uraditi u decembru. Što to nismo uradili, greška je Izetbegovića i političke partije kojom on rukovodi. To se i dalje može popraviti i u interesu je svih da se to popravi. SNSD je spreman da se to popravi u skladu sa normalnim dogovorom – rekao je Radmanović.

On je napomenuo da je dogovoren raspored snaga u Vijeću ministara, ali SDA neće to da realizira, postavljaju određene uvjete svima, dodajući kako SNSD nema uvjeta osim da, u skladu s onim što pripada srpskoj strani, bude realizirano.

Radmanović smatra kako je moguće otkočiti proces u formiranju Vijeća ministara BiH ako SDA bezuvjetno shvati da svako ima svoja mjesta u vlasti koja se samo sastavljaju.

– Dok oni budu postavljali uvjete pod utjecajem iz BiH ili van BiH, to neće funkcionirati – poručio je Radmanović.

Zajednički kolegij Parlamenta BiH trebao je danas razmatrati dopis Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi s imenovanjem bh. parlamentarne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA