17 C
Sarajevo
16.04.2024

Jovičić otkriva lukavi kriminal u Aluminiju: Cilj je struja i uvođenje Rusa, opet će prevariti SDA

Milan Jovičić, stručnjak školovan u gigantima poput Pechineya u Francuskoj i Siemensa u Njemačkoj, bivši predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara od 2000. do 2004. godine, vijećnik u dva mandata, predratni privrednik i jedan od najistaknutijih intelektualaca Mostara, komentirao je za Vijesti.ba stanje u Aluminiju i razloge koji su doveli do ovakvog katastrofalnog stanja. 

„Dakle, duhovi su se maksimalno uznemirili“, kaže Jovičić.

Međutim, pojašnjava on, za neupućene, sve su ovo laži i obmane „lukavih latina“, koji jednostavno žele, da sa pritiskom na vlasti i Vladu Federacije, riješe svoja dva ključna pitanja.

- OGLAS -

„Prvo i najvažnije je da svakako isposluju što jeftiniju električnu energiju za svoju proizvodnju i drugo je pitanje, na kojem oni već godinama rade, kao ribarska nit tanana i nevidljiva, a da se Bošnjaci i Vlasi, kako to naš narod veli, ne dosjete. Naime, trebalo je obezvrijediti državni kapital firme maksimalno, tada , pouzdano uvesti svoga partnera u vlasništvo takve strukture“, kaže naš sagovornik.

Jovičić kaže kako je i ranije upozoravao na namjere rukovodstva Aluminija.

„Poznato je, da je još 2006. i 2007. godine kriminalac Mijo Brajković htio ispod stola, na kriminalni način uvesti Glencor, ali priča je golema, o kojoj sam često pisao“, napominje on.

Svakako je sada vidljivo, nastavlja Jovičić, da oni zajednički žele da uvedu i druge hrvatske tvrtke, kao PPD, koji bi sa Rusima uveo i plin u firmu i radili bi što su naumili. Nadalje, tu je FEAL iz Širokog Brijega i neke  još manje hrvatske  tvrtke iz Mostara i okoline.

On kaže kako oni lažu svaki dan, niti će ići u zastoj, niti će davati ostavke, niti će bilo šta konkretno poduzimati, jer im je jedan i jedini cilj, a to je struja po jeftinoj tarifi.

„Jedino rješenje je stečaj, o tome se i nije trebalo razmišljati, jer je to jedini ispravni postupak, da se dođe i do uzroka i njihovih kriminalaca, dakle, da sve na vidjelo ispliva. Poslije stečaja, mogu uslijediti svi dalji dogovori, rekao bih na zdravim osnovama. Ali, kome to treba, ako niti HDZ niti SDA nisu zacrtali u svojoj poslovnoj politici“, pita se Jovičić.
On podsjeća kako danas niko ne spominje nekadašnje radnike Bošnjake i Srbe.

„Sramotno je da se uveliko kuka, šta sa radnicima Hrvatima, njih preko 900 koji rade u firmi, koji su nas istjerali i protjerali. Pokupili su i dionice, zauzeli su sva naša radna mjesta i baš ih briga, kao i našu vlast, šta sa nama obespravljenim radnicima, jer je Bošnjacima i Srbima, ulaz bio zabranjen u firmu, kao i psima“, kaže Jovičić.

Jovičić ističe kako sve do prije nekoliko godina predstavnici državnih instiucija BH nisu imali pristup ovoj firmi.

„Zabranjen je bio i ulaz zvaničnim državnim institucijama, sve do novembra 2013. godine, a sada, upravo kukaju i traže pomoć od te iste državne vlasti. Smiješno i žalosno je“, kaže Jovičić.

On dodaje kako je „Hercegovački div „lažni, godinama glorificiran po raznim medijima, a njihove, kako kaže, ustaško- nacionalističke vođe, uzurpatori, kriminalci i lopovi, sada se placaju po Jadranu u svojim vilama, od Mostara do Splita, Šibenika, Čiova, do Zagreba, Pantovčaka i Maksimira.

„Krivci, ovakvoga stanja su u vlasti HDZ-a i SDA, kao i svih naših premijera i vlada, od Bičakčića, Brankovića, Hadžipašića, Nikšića i do Fadila Novalića, sa naše strane, a HDZ-ovci su znani i poznati i vrapcima na grani, od njihovog „poglavnika“, mnogih doglavnika, nacionalista i brojnih ustaša, koji još uvijek, zagorčavaju život nama u Mostaru i ovim prostorima, na kojima su u većini“, zaključuje Milan Jovičić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA