17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Južna Koreja šalje treći avion u Kinu za evakuaciju svojih državljana

Južna Koreja je procesu finaliziranja dogovora s Kinom oko slanja trećeg evakuacijskog aviona u Wuhan, grad u epicentru zaraze novog koronavirusa, kako bi vratili ostatak od 150 svojih državljana i kineskih članova njihovih porodica, saopćili su južnokorejski zvaničnici u ponedjeljak.

Južna Koreja želi da organizuje charter let u Wuhan u utorak nakon što su dva njena aviona nedavno vratili 701 državljanina iz tog grada usred rastućeg straha o širenju ovog smrtonosnog virusa od kojeg je oboljelo 27 osoba u Južnoj Koreji, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Prema trenutnom planu Seula, avion treba da poleti s Međunarodnog aerodroma Incheon, zapadno od Seula u utorak i da se vrati na Međunarodni aerodrom Gimpo u zapadnom dijelu grada u srijedu ujutro.

- OGLAS -

Po dolasku, osobe koje su evakuirane bit će testirane na moguću zarazu i zatim će biti prebačene u privremeni smještaj na vojni univerzitet Incheon na oko 80 kilometara južno od Seula. Tu će boraviti dvije sedmice, koliko traje period inkubacije virusa.

Ministar odbrane Jeong Kyeong-doo pregledao je jedinice za privremeni smještaj u ponedjeljak i naredio da se sve pripremi za  dolazak evakuiranih osoba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA