15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Ikea kupila 11.000 hektara šume u američkoj državi

Investiciona grupa švedskog maloprodajnog giganta Ikee kupila je zemljište pod šumom u jugoistčnoj Džordžiji kako bi zaštitila šumu od krčenja i njen raznovrstan životinjski i biljni ekosistem od istrebljenja.

Ingka grupa, koja poseduje i upravlja većinom Ikea prodavnica, kupila je 10.840 hektara zemlje u blizini sliva rijeke Altamaha, saopštila je kompanija, prenosi američka televizija CNN.

“Zaista vjerujemo da je moguće odgovorno gazdovanje šumama i vidimo veliki dio naše odgovornosti prema zemlji koju posiedujemo – a samim tim i prema planeti – u obnavljanju šuma i većoj sadnji od sječe”, izjavio je direktor Ingka Investmentsa Krister Matson za CNN.

- OGLAS -

Na zemljištu, kupljenom od neprofitne organizacije Fond za zaštitu, živi više od 350 biljnih i životinjskih vrsta, među kojima su i ugroženi dugolisni bor i velika suvozemna kornjača (gopher tortoise) koje su sada zaštićene.

Prije evropskog naseljavanja Sjeverne Amerike, šuma dugolisnog bora prostirala se na više od 90 miliona hektara od južne Virdžinije do Floride i na zapadu do Teksasa. U Džordžiji je ovo drvo dominiralo u južnom dijelu države.

Međutim, ostalo je manje od 4,0 posto površine pod tom šumom zbog krčenja zemljišta radi razvoja poljoprivrede i suzbijanja požara, prema američkoj Službi za riblji i životinjski svijet.

Matison je naveo da će Ikea pružati podršku lokalnim ekonomijama koje se oslanjaju na drvnu industriju i da će javnost imati pristup većem dijelu šume u rekreativne svrhe.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA