12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Tužilaštvo KS odgovorilo: Slučaj Zavoda Pazarić kompleksan i vodi se kao prioritet

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo  je potvrđeno da je izdan veći broj naredbi za vještačenja i izdejstvovano više od 15 naredbi Suda, te pribavljena brojna dokumentacija u vezi sa predmetima koji se tiču tretmana štićenika u Zavodu “Pazarić” i u predmetu koji se tiču privrednog kriminala u ovoj ustanovi.

“Do sada je Tužilaštvo KS u saradnji sa nadležnom policijskom agencijom saslušalo na desetine svjedoka u predmetu vezanom za slučaj tretmana štićenika u Zavodu Pazarić”, saopšteno je iz Tužilaštva KS.

Navode još:

- OGLAS -

“Izdat je veći broj naredbi za razna vještačenja, izdejstvovano preko 15 naredbi suda, pribavljena dokumentacija od nadležnih organa i to Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, Federalnog ministarstva zdravlja, Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Ministarstva pravde FBiH, kantonalnih, općinskih službi i centara za socijalni rad iz cijele Federacije BiH, medicinskih ustanova, te poduzelo niz drugih aktivnosti radi dokumentovanja svih činjenica.”

Tužilaštvo KS ističe da se radi o kompleksnom predmetu koji se vodi kao prioritetan i po okončanju svih radnji i vještačenja javnost će biti upoznata o tužilačkoj odluci.

Također i u drugom predmetu se intenzivno poduzimaju radnje iz nadležnosti Tužilaštva KS.

Podsjećamo, poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić predstavila je novinarima u Sarajevu šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno dece, u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.

Ćudić je objavila fotografije na kojima se vidi da su deca vezana za nameštaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć. Prezentovan je i video materijal koji potvrđuje navode Ćudićo vezivanju dece u Zavodu.

Slučaj je prezentovan javnosti u novembru 2019. godine.

Reakcija je uslijedila odmah nakon našeg ČLANKA na ovu temu koji možete pročitati OVDJE 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA