6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Hrvatsko-indijski poslovni forum u Zagrebu okupio brojne privrednike

Povodom službenog posjeta predsjednika Republike Indije Rama Natha Kovinda Republici Hrvatskoj (RH), Hrvatska gospodarska komora (HGK) u suradnji s Veleposlanstvom Indije u RH i indijskim komorama ASSOCHAM, CII i FICCI organizirali su Hrvatsko-indijski poslovni forum, javlja Anadolu Agency (AA).

Prisutnima se obratila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je između ostalog istaknula kako Hrvatska svake godine bilježi povećan broj dolazaka i noćenja indijskih turista, što je vidljivo s obzirom na podatak da je 2018. godine broj posjeta premašio 64 tisuće, što je 20 puta više posjeta u odnosu na 2011. godinu.

„Pozivam vas, dragi indijski prijatelji, da istražite hrvatske investicijske komparativne prednosti i poticajne mjere koje potiču ulaganja“, poručila je hrvatska predsjednica.

- OGLAS -

U 2018. godini ukupna robna razmjena između indije i Hrvatske iznosila je 162,7 milijuna dolara, u čemu je udio hrvatskog izvoza manji od 10 posto.

  

Prehrambena i obrambena industrija, IT sektor, brodogradnja i farmaceutska industrija područja su na kojima je moguće jačati suradnju, ocijenila je Grabar-Kitarović te pozvala indijske izvoznike da koriste hrvatske luke prilikom izvoza robe na europsko tržište.

Predsjednik Indije Ram Nath Kovind izrazio je nadu kako će njegov posjet, prvi posjet jednog indijskog predsjednika Hrvatskoj, biti dobar temelj za jačanje svih oblika suradnje, pa i ekonomske.

„Indija je najbrže rastuća ekonomija u svijetu s rastom BDP-a od oko 7 posto“, kazao je Kovind.

Predsjednik Kovind danas će posjetiti i Odsjek za indologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje će studentima održati predavanje.

Indija je zemlja sa preko 1,3 milijarde stanovnika s puno mlade populacije koja odlično vlada engleskim jezikom, zemlja koja ulaže u izgradnju infrastrukture i ima jedna od najjačih IT sektora u svijetu, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Zagreb je prepoznat kao transplatacijski centar, stoga su nazočni predstavnici medicinskog sektora iz Indije zainteresirani za razmjenu iskustva i osoblja između dvije zemlje na području medicinske transplantacije. Predstavnici ayurvedske medicine zainteresirani su za stvaranje ayurvedskih sadržaja u Hrvatskoj, s obzirom na to da Hrvatsku posjećuje velik broj turista iz Europe koji su nerijetko turisti u Indiji upravo zbog ovog oblika prirodne medicine.

Indijski predstavnici iz turističkog sektora zainteresirani su posebno za uvođenje novih avionskih linija koje bi kvalitetnije povezale Indiju i Hrvatsku i tako doprinijele razvoju turizma i gospodarstva u obje zemlje.

Na Hrvatsko-indijskom poslovnom forumu, na kojem se okupilo stotinjak predstavnika hrvatskih i tridesetak predstavnika indijskih tvrtki, potpisan je sporazum o suradnji HGK-a s trima indijskim komorama ASSOCHAM, CII i FICCI.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA