7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Rusi blokirali dvije Ukrajinske luke

 

Ukupno 35 plovila spriječeno je da obavlja normalne operacije i samo je brodovima koji plove prema ruskim lukama na Azovskom moru dopušten ulazak, objavio je on na Facebooku.

 

- OGLAS -

“Cilj je jednostavan – postavljanjem blokada ukrajinskim lukama na Azovskom moru, Rusija se nada da će protjerati Ukrajinu s vlastite teritorije – teritorije koja je naša u skladu sa svim relevantnim međunarodnim zakonima”, kazao je.

 

Omeljan je saopštio da 18 plovila čeka na ulazak u Azovsko more – uključujući četiri u Berdjansku i 14 u Mariupolju. Takođe se stvorio red od devet brodova koji čekaju da napuste Azovsko more i ostalih brodova koji stoje pred ulazima u luke, prenosi Reuters.

 

Žitarice i čelik glavne su robe koje se isporučuju u azovskim lukama.

 

Rusija je zaplijenila tri broda ukrajinske mornarice s njihovim posadama u nedjelju u blizini Krimskog poluostrva, koji je Moskva anektirala 2014. godine, zbog kako navodi, njihovog nelegalnog ulaska u ruske vode – što Ukrajina oštro negira.

 

Zapljena mornaričkih brodova povećala je napetost na najviši nivo od 2015. kada su proruski pobunjenici pokrenuli ustanak protiv vlade u Kijevu u istočnoj regiji Donbass, izazivajući rat u kome su poginule desetine hiljada ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA