13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Šiljegović posjetio ZŠOSBiH:Primarni interes zdravlje profesionalnih vojnih lica

Parlamentarni vojni povjerenik Bosne i Hercegovine Boško Šiljegović posjetio je Zajednički štab Oružanih snaga BiH (ZŠ OSBiH).

Cilj radne posjete, u kojoj je Šiljegović boravio zajedno sa generalnim inspektorom Ministarstva odbrane BiH brigadnim generalom Mirsadom Ahmićem, bio je upoznavanje sa aktivnostima OSBiH, te preduzetim mjerama i radnjama koje OSBiH provode u cilju sprečavanja pandemije korona virusa (COVID-19).

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse generalmajor Gojko Knežević upoznali su povjerenika Šiljegovića sa ključnim aktivnostima koje pripadnici OSBiH provode širom Bosne i Hercegovine, ističući činjenicu da su OSBiH već krajem februara preduzele odgovarajuće mjere i radnje u cilju sprečavanja širenja pandemije.

- OGLAS -

Mašović je naglasio da su OSBiH, u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH, u roku od 24 sata angažovale neophodno ljudstvo i materijalno-tehnička sredstva, te instalisali i opremili šatorske karantine na devet graničnih prelaza, duž granica sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

Mašović se osvrnuo i na angažman pripadnika OSBiH u operacijama gašenja požara širom BiH, ocijenivši da su pripadnici OSBiH, u jeku pandemije COVID-a 19, svojom osposobljenošću i nesebičnom službom uspjeli da lokalizuju požare u opštinama Drvar i Prozor, te u gradovima Tuzli i Mostaru.

Šiljegović naglasio je da je primarni interes zdravlje profesionalnih vojnih lica, koja ulažu ogromne napore u podršci civilnim institucijama u sprečavanju širenja pandemije COVID-a 19. Šiljegović je pohvalio angažman pripadnika OSBiH tokom profesionalnog izvršavanja zadataka, te istakao činjenicu da su OSBiH odgovorile adekvatno na sve izazove koje nosi ova pošast.

Šiljegović je iskazao zadovoljstvo pravovremenim izdavanjem operativnih naređenja, te preduzetih mjera i radnji u cilju preventive širenja pandemije, što je, kako je rekao, doprinijelo malom broju zaraženih pripadnika OSBiH.

Također, parlamentarni vojni povjerenik BiH posebno je istakao ogroman doprinos pripadnika OSBiH tokom pružanja pomoći civilnim strukturama u gašenju požara.

Tokom posjete zajednički je konstatovano da je neophodna veća podrška svih nadležnih institucija u realizaciji Plana modernizacije OSBiH, kao bitnog segmenta za njihovo uspješno funkcionisanje.

Pored toga, zaključeno je da je neophodno poboljšati stepen realizacije Plana javnih nabavki, kao ključnog faktora za uspješno izvršavanje zadataka OSBiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA