6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

NS RS: Program ekonomskih reformi pred poslanicima

U Banjaluci je danas počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu je Prijedlog Programa ekonomskih reformi RS za period 2020.-2022. godina po hitnom postupku i Prijedlog Budžeta RS za 2020. godinu po hitnom postupku, javlja Anadolu Agency (AA).

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS je, obrazlažući Program ekonomskih reformi, rekao da će u periodu koji predviđa ovaj program biti nastavljeni reformski procesi i inicijative započete u prethodnom periodu, za realizaciju ciljeva sedam prioritetnih oblasti. U pitanju su povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede s ciljem povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija, te evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja.

Višković je naglasio i da Vlada RS planira da u narednom periodu usvoji novi zakon o državnim službenicima, kao i da će biti izvršena analiza svakog radnog mjesta kako bi se na taj način utvrdili kriterijumi i potrebe za određeno radno mjesto.

- OGLAS -

Između ostalog, kao strukturne mjere za period 2020. – 2022. godina, definisano je unapređenje regulatornog okvira u oblasti elektroenergetskog sektora, kao i restrukturiranje i reorganizacija Elektroprivrede RS, kao i nastavak restrukturiranja Željeznica RS.

Planirano je i unapređenje konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede te uvođenje modela postepene deregulacije i liberalizacije cijena osiguranja od auto-odgovornosti, reforme zdravstvenog sistema i Inspektorata RS, smanjenje učešća izdataka za tekuću potrošnju u javnoj upravi, jačanje podrške oblasti malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje postojeće i stvaranje novih oblika preduzetničke infrastrukture, smanjenje sive zone u prikazivanju prometa pomoću implementacije novog sistema fiskalnih kasa.

Kroz program reformi je, među mjerama, predviđen razvoj pravnog i planskog okvira u sektoru slobodnog kretanja robe, unapređenje sektora slobodnog pružanja usluga, omogućavanje suđenja u razumnom roku i unapređenje bezbjednog ambijenta za poslovanje.

U oblasti istraživanja, razvoja i inovacija i digitalne ekonomije planirano je uspostavljanje efikasnijeg sistema upravljanja naučnoistraživačkim i inovacionim potencijalom, kao i Elektronska uprava RS – put prema digitalnom društvu.

Kada je u pitanju trgovina, planirano je uređenje oblasti posredovanja u prometu nekretnina, a u oblasti obrazovanja unapređenje povezanosti obrazovanja i tržišta rada i jačanje pristupa i kvaliteta obrazovanja.

Vlada RS planirala je i povećanje efikasnosti tržišta rada i nastavak reformi Zavoda za zapošljavanje, kao i unapređenje sistema socijalne zaštite.

Kada je u pitanju Prijedlog budžeta za narednu godinu, predviđeno je 3,425 milijardi KM što je za 3,3 odsto ili 108,4 miliona KM više od ovogodišnjeg rebalansiranog budžeta.

Dnevnim redom posebne sjednice previđeno je i da poslanici razmatraju Prijedlog zakona o izvršenju Budžeta RS za 2020. godinu i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o doprinosima po hitnom postupku, kao i Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati RS u 2020. godini. Planirano je i donošenje odluka o dugoročnom zaduživanju RS i kratkoročnom zaduživanju RS emisijom trezorskih zapisa za sljedeću godinu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA