12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Američki sud: Iran da plati novinaru 180 miliona zbog zatvaranja i mučenja

Američki sudija je naredio Iranu da plati novinaru Vašington posta, Džejsonu Rezajanu i njegovoj porodici gotovo 180 miliona dolara odštete jer su ga iranske vlasti zatvorile 2014. i uz mučenja ga držale u zatvoru do 2016.

Rezajan je proveo u zatvoru 544 dana.

“Držati čovjeka u zatočeništvu i mučiti ga kako biste ojačali svoju poziciju u pregovorima sa SAD nečuveno je, zaslužuje kaznu i svakako zahtijeva odvraćanje”, stoji u trideset stranica dugačkoj presudi vašingtonskog sudije Ričarda J. Leona.

- OGLAS -

Leon je kazao kako je Rezajan imao “problema sa spavanjem, pa bi se ponekad probudio vrišteći zbog noćnih mora”, nakon torture u iranskom zatvoru.

Sud je naredio Iranu da isplati odštetu od 150 miliona dolara Rezajanu i njegovoj ženi Meri, bratu Aliju.

Porodica traži milijardu dolara

Sud je takođe naredio Iranu da plati gotovo 24 miliona dolara zbog nanesenog bola, patnje i prouzrokovanih ekonomskih gubitaka Rezajanu i dodatne milione ženi i bratu.

Porodica Rezajan traži odštetu u vrijednosti od milijardu dolara, prenosi Hina.

Rezajan je osuđen za špijunažu, nakon suđenja iza zatvorenih vrata koje su osudile međunarodna udruženja za zaštitu ljudskih prava.

Uhapšen je tokom iransko-američkih pregovora o Iranskom nuklearnom programu, nakon kojih je potpisan Iranski nuklearni sporazum iz 2015. kojim je Iran preuzeo obavezu smanjenja aktivnosti svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija.

Predsjednik Donald Tramp povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma, koji su takođe potpisale Francuska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Kina i EU, te je ponovo nametnuo sankcije Iranu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA