1.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Sjeverni toranj Zagrebačke katedrale priprema se za rušenje dinamitom

 Tada je objavljeno kako će se taj toranj morati rušiti, a ubrzo su počele pripreme za njegovo rušenje.

Izvješće je objavio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, a potpisuje ga projektant obnove katedrale i nadzorni inženjera Damira Foretića.

Kako su zabilježili fotoreporteri, sjeverni toranj spreman je za rušenje. Rušenje će se izvesti kontroliranom eksplozijom dinamitom, a trebalo ga se izvesti prekjučer, no vremenski uvjeti to nisu dozvolili.

- OGLAS -

Kako smo tada doznali, bilo je previše vjetra te se čekaju povoljni vremenski uvjeti da se rušenje izvede. Sjeverni toranj opasan je dinamitom kojim će se njegov vrh rušiti.

Podsjetimo, na sjevernom tornju uočeno je oštećenje zida kamenog stubišta te su vidljive manje pukotine u svodovima tornja, naveo je nakon analize Foretić, podsjećajući da su na snimljenim fotografijama uočena određena oštećenja na kamenim elementima.

Nakon pregleda videosnimki iz drona potvrđena su, naveo je, znatna oštećenja, a nakon ponovnog snimanja u subotu statičari iz stručne komisije i članovi radne skupine zaključili su jednoglasno da treba ukloniti dio sjevernoga zvonika jer prijeti urušavanjem na stranu katedrale.

Tada je donesena odluka o skidanju kompletnog dijela zvonika koji ima otprilike 15 m3 kamena i teži oko 30 tona, s dizalicom koja ima krak od 120 metara i može podići tu težinu.

U isto se vrijeme, zaštićen je krov katedrale neposredno uz sjeverni zvonik s drvenim platicama d=5 cm. U samoj katedrali zaštićeni su i oltari uz sam zvonik i kamenu propovjedaonicu iz XVII. stoljeća, piše Index.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA