6.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Gradonačelnik Tuzle zatražio sankcije za one koji šire paniku

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je ujedno i komandant Kriznog štaba Grada Tuzle kaže da će sutra pismeno podržati namjeru Vlade Federacije BiH da donese uredbu koja će omogućiti strožije kažnjavanje onih koji krše naredbe štabova civilne zaštite i onih koji krše rješenja o obaveznoj izolaciji.

-Posebno ćemo tražiti kažnjavanje onih koji šire dezinformacije i stvaraju paniku te lažu. Na taj način otežavaju borbu protiv pandemije i to rade u najtežem mogućem trenutku u našoj zajedničkoj borbi protiv pandemije – rekao je gradonačelnik Imamović.

Danas je Krizni štab Grada Tuzle izvršio naredbu Kriznog štaba Tuzlanskog kantona, a koja se odnosi na osiguranje prostorija za smještaj građana, za koje se utvrdi da ne poštuju mjere izolacije kao i za one za koje se utvrdi da su zaraženi koronavirusom.

- OGLAS -

– Danas nam je naređeno od Kriznog štaba TK i danas smo naredbu izvršili. Donijeli smo i još jednu naredbu, a koja se tiče zadataka Savjetima mjesnih zajednica, odborima etažnih vlasnika. Oni će imati obavezu, nakon što budu objavljena imena osoba koje su u obaveznoj izolaciji nadzirati i obavještavati Štab civilne zaštite i ostale nadležne organe ukoliko mjeru o izolaciju budu kršili – kaže Imamović.

Kaže da će sekretari mjesnih zajednica kao predstavnici etažnih vlasnika kriznim štabovima pomoći u saznanjima o osobama koje dolaze iz inozemstva kako bi nadležni organi mogli poduzeti zakonom predviđene mjere.

– Oni će ujedno imati i socijalnu funkciju, da nas obavijeste kome je potrebno uputiti pomoć, bilo da se radi o starijim osobama ili osobama koje su izolaciji – istakao je gradonačelnik Tuzle. 

Ponovno je zatražio objavljivanje imena osoba koje su u izolaciji te rekao da je Odredbom Člana 8. Evropske konvencije za zaštitu prava i osnovnih sloboda objavljivanje imena osoba legalno posebno ukoliko se radi o zaštiti zdravlja, morala  te prava i sloboda drugih.  

– Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i sloboda ima prioritet nad domaćim zakonodavstvom te da u slučaju da je domaće zakonodavstvo u suprotnosti s pomenutom Konvencijom, imaju pravo primijeniti direktno odrebe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Zato smatramo da objavljivanje spiskova nije u suprotnosti s domaćim zakonodavstvom – pojasnio je Imamović.

Obraćajući se javnosti, Imamović je zamolio građane Tuzle da poslušaju savjete kriznih štabova i zdravstvenih radnika.

– Epidemiolozi kažu da se nalazimo na prekretnici. Ili ćemo pandemiju našom ozbiljnošću i ostankom kod kuće pobjediti ili ćemo doživjeti goru sudbinu od ove koju su doživjeli Italijani. Ako se ne budu poštovale naredbe o izolaciji, ako se ne budemo pridržavali strogog odvajanja, pranja ruku i svih ostalih mjera opreza, ako nam lažovi stvore stanje dominacije, stanje panike ili stanje opuštenosti prijeti nam prava katastrofa – upozorio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA