Sport
Jordan spasio NBA sezonu: Leteći Mike bio je glas razuma i autoritet kojeg slušaju svi Jedan od najzaslužnijih što ćemo najbolje košarkaše svijeta gledati i dalje ovog ljeta je Michael Jordan.
#
Milwaukee Bucksi su u srijedu odbili izaći na parket zbog nastavka policijske represije i brutalnosti prema Afroamerikancima nakon što je nedavno upucan nenaoružani Jacob Blake. Njihov primjer slijedile su i ostale ekipe, a u jednom trenutku govorilo se i o prekidu doigravanja.

Dogovor je postignut 18 sati kasnije nakon što su održani sastanci igrača i vlasnika NBA klubova, a glas razuma prema pisanju ESPN-a bio je Michael Jordan. Jordan je danas vlasnik Charlotte Horntesa i jedini je Afroamerikanac koji je većinski vlasnik kluba.

Jordan je kontaktirao Chrisa Paula uoči sastanka koji su održali vlasnici kako bi bolje razumio šta je to što igrači žele da ostvare i ponudio je svoju pomoć kako bi se to zaista i desilo. Potom je razgovarao i sa zvijezdom Houston Rocketsa - Russellom Westbrookom o tome šta igrači žele.

Vlasnici su poslušali najboljeg igrača svih vremena, a on im je nakon razgovora s Paulom i Westbrookom poručio:

"Sada nije vrijeme da mi pričamo. Trenutno je slušanje mnogo bolje od pričanja."

Vlasnici su ga podržali, a mnogi su se, uključujući i Jordana, složili da se liga treba nastaviti i da je teren i dalje prava platforma kako bi se čuo glas igrača koji pozivaju na jednakopravnost, pravdu, društvenu jednakost, zaštitu ljudskih prava... Vlasnici žele pomoći igračima da pošalju snažniju poruku o ovim problemima, a novi sastanak planiran je već danas.

"Michael je savršena osoba ovu ulogu. Bio je vrhunski igrač koji je osvajao prvenstva. Također, vlasnik je momčadi na malom tržištu. On ima kredibilitet kod vlasnika i igrača", rekao je jedan od zvaničnika lige.

Takmičenje u NBA doigravanju trebalo bi se nastaviti tokom vikenda.
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.