10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Evropska prodaja automobila u martu pala za 55 posto

Evropska prodaja automobila snažno je pala prošlog mjeseca uslijed strogih mjera zatvaranja koje su uvedene u većini zemalja kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, zbog čega zastupništva nisu radila barem polovinu marta i smanjila se potrošnja.

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) saopštilo je u petak da je “zabilježen dramatičan pad“ registrovanih novih automobila na 567.308 jedinica, odnosno 55 posto.

Radi se o padu gorem čak i od onog u vrijeme globalne finansijske krize 2008. i 2009. godine, koji je pokrenuo šestogodišnji pad u kupovini novih automobila. Najveći gubici tokom te finansijske krize dogodili su se u januaru 2009. godine, kada je prodaja pala za 27 posto.

- OGLAS -

Za vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa , evropski potrošači suočavaju se s ekonomskom neizvjesnošću zbog preopterećenja javnog zdravstva, dramatičan pad nacionalnog bogatstva, industrijske proizvodnje i trgovine u segmentima koji se smatraju neesencijalnim. Sve to je imalo efekat na zaposlenost i plate, iako se u većini zemalja aktiviraju programi kratkotrajne pomoći nezaposlenima.

Obustave proizvodnje u autoindustriji zahvatile su 1,1 milion radnih mjesta i smanjile proizvodnju za najmanje 1,2 miliona vozila do kraja prošlog mjeseca, govore podaci ACEA-e.

Italija, prva zemlja koja je pogođena pogođena pandemijom koronavirusa u Evropi, pretrpjela je najgori pad od čak 85 posto, sa samo 28.326 registrovanih novih automobila u martu. Potražnja je opala i u Francuskoj za 72 posto, Španiji za 69, pa čak i Njemačkoj, koja je dugo oklijevala sa uvođenjem restriktivnih mjera, za 38.

Tokom prvog tromjesečja ove godine registracija novih putničkih automobila smanjena je za jednu četvrtinu, zaključili su iz ACEA.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA