15 C
Sarajevo
26.04.2024

Oštra polemika: SNSD nije došao, HDZ protiv rasprave o pravosuđu

Sjednica je sazvana na zahtjev poslanika osam parlamentarnih stranaka.  

Pred poslanicima je Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona. Druga tačka dnevnog reda je pitanje aktuelne situacije u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije

Na početku sjednice, u sali je prisutno 28 poslanika, te je predsjedavajuća Borjana Krišto konstatovala da postoji kvorum za rad. 

- OGLAS -

No, kvoruma za odlučivanje, jer nema entitetske većine, zbog nedolaska poslanika SNSD-a i Srpskog kluba.  

Prije glasanja o usvajanju dnevnog reda, poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović predložio je da tačka koja se odnosi na stanje u pravosuđu bude skinuta sa dnevnog reda. 

“Tačka koja se odnosi na pravosuđe nije zrela, niti ima specijalne potrebe da se danas raspravlja o tome na hitnoj sjednici”, pojasnio je Lovrinović, te naglasio da poslanici nisu dobili adekvatan materijal. 

Replicirao mu je poslanik SBB-a Damir Arnaut, kazavši da je ova tačka obavezna na dnevnom redu, jer je u skladu sa Poslovnikom prošla proceduru za hitnu sjednicu.

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović konstatovao je da je situacija u bh. pravosuđu katastrofalna, te da je to možda temelj svih ostalih problema u ovoj državi. 

“Pravosuđe je postalo otuđeni centar moći, a mi kao najviše zakonodavno tijelo imamo obavezu da o tome govorimo i reagujemo”, poručio je Magazinović.

On je izrazio žaljenje zbog činjenice da današnjoj sjednici ne prisustvuju predstavnici pravosudnih institucija u BiH.

“No, to nas ne sprječava da govorimo o tome. Ne znam koji je razlog da se bježi od rasprave o stanju u pravosuđu”, naglasio je Magazinović. 

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović rekao je da podržava raspravu o stanju u bh. pravosuđu, ali je predlagačima spočitao da nisu dostavili adekvatan materijal, budući da je pred poslanicima samo Izvještaj o radu VSTV-a. 

Na tu zamjerku oštro je reagovao SDP-ov Saša Magazinović, upitavši parlamentarnog kolegu Mehmedovića: “Zašto ćutite o stanju u pravosuđu?”. 

Magazinović je rekao da poslanici koji su uputili zahtjev za sazivanje hitne sjednice nisu dobili materijale od institucija vlasti u BiH, nego da su se snalazili.

“Ne valja vam materijal?! Pa donesite materijal, predložite sjednicu. Vi barem imate od koga da tražite materijale”, poručio je Magazinović Mehmedoviću. 

Na to je Mehmedović upozorio Magazinovića da “spusti ton i da se korektno razgovara”. 

“Meni najmanje možete držati pridike. Najlakše je materijal preuzeti sa interneta, ali taj materijal ne odražava suštinu problema”, konstatovao je Mehmedović.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović poručio je da je Parlament BiH institucija koja mora davati odgovore. 

“Vi koji vodite Parlament, dajte nam zvanični odgovor zašto Parlament ne funkcioniše? Da li je to zbog odluke nekoliko poslaničkih kulubova, ko ih čini, iz kojih političkih partija dolaze? Da bismo otklonili bilo kakve generalizacije, važno je da dobijemo odgovor na ta pitanja”, naglasio je Borenović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA