11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Sirijski umjetnik grafitima na porušenim objektima “briše” tragove rata

Sirijac Aziz Esmer grafitima na zidovima porušenih zgrada u Idlibu pokušava izbrisati tragove rata, ali i poručiti međunarodnoj zajednici da je “cijena njihove želje za slobodom bila masakr”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tridesetpetogodišnji umjetnik, koji živi u mjestu Binnis u sirijskom Idlibu, već godinu dana oslikava zidove objekata porušenih u zračnim i kopnenim napadima. Unatoč činjenici da se na grafitima nalaze stvari koje opisuju rat u Siriji Esmer umjetnošću želi prikriti tragove rata.

Na zidovima su i poruke islamskom svijetu: “Nada”, “Sloboda za Al-Aksu”, “Uzmite vaše kampove, vratite nam domovinu”.
U razgovoru za AA podsjetio je da su režimske snage, na njihovu želju za slobodom, odgovorile snažnim naoružanjem. Istakao je da uz pomoć umjetnosti to želi pokazati međunarodnoj zajednici.

- OGLAS -

Esmer je naglasio da crtanjem grafita na porušenim objektima želi izbrisati tragove rata koji izazivaju bolne uspomene kod sirijskog naroda.

– Slike pokazuju da su Assadove snage porušile škole, bolnice i sve druge elemente života. Unatoč svim gubicima imamo pravičan slučaj borbe za slobodu -, dodao je ovaj sirijski umjetnik. 
 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA