12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Novalić i Milićević bi u naredne četiri godine trebali voditi Vladu FBiH

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH jučer su se sastali predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Ključna tema razgovora bilo je formiranje vlasti na nivou države BiH, Federacije BiH, ali i Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

Izetbegović je nakon sastanka medijima kazao kako će u narednom periodu još uvijek aktuelni federalni premijer Fadil Novalić i federalna ministrica finansija Jelka Milićević napraviti strategiju rada za mandat novog saziva Vlade FBiH

“Kada je riječ o Vladi Federacije BiH, naši sadašnji predstavnici Fadil Novalić i Jelka Milićević počet će praviti inoviranu strategiju, odnosno inovirani program rada Vlade FBiH za mandat koji je pred nama. On će se osloniti na ono što su radili u prethodnom mandatu. Optimista sam i vjerujem da se to može brzo završiti”, rekao je Izetbegović. 

- OGLAS -

Na ovaj način je nagoviješteno da će Novalić i Milićević obnoviti mandate u Vladi Federacije BiH s obzirom na to da ne bi imalo nikakvog smisla da njih dvoje prave mandatnu strategiju novom sazivu izvršne vlasti na nivou FBiH ukoliko već neće biti dio Vlade FBiH. 

Od ranije je poznato da će SDA najvjerovatnije ponovo predložiti Fadila Novalića za premijera Federacije BiH. To je u nekoliko navrata nagovijestio i Izetbegović ističući da je Novalić u proteklom periodu uradio dobar posao kada je riječ o reformama. 

Ministrica Jelka Milićević, ukoliko ostane u Vladi Federacije BiH, najvjerovatnije će nastaviti obnašati dužnost federalne ministrice finansija. Ona je na prošlogodišnjim izborima izabrana u Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH u ime HDZ-a BiH i u ovom momentu nalazi se i na funkciji ministrice i na funkciji zastupnice. 

Iako nisu spominjana nikakva imena već je najavljeno da će određeni zastupnici i delegati u Parlamentu Federacije BiH biti izabrani u organe izvršne vlasti nakon završenih političkih pregovora. 

Procedura u entitetu Federacija BiH je jasna. Prije imenovanja novog saziva Vlade FBiH potrebno je da Parlament FBiH imenuje predsjednika i dva potpredsjednika FBiH. 

Spekulisalo se kako će za novu predsjednicu Federacije BiH biti izabrana aktuelna delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i bivša predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara. HDZ BiH nikada nije potvrdio, ali ni demantovao ove navode. 

Demokratska fronta (DF), koja je dio vladajuće većine zajedno sa SDA, HDZ-om, SBB-om i grupom samostalnih zastupnika, navodno je ponovo zainteresovana za mjesto potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda. Prema svim procjenama, DF će na ovu poziciju predložiti aktuelnog potpredsjednika FBiH Milana Dunovića. 

Dunović se u aktuelnom mandatu pokazao kao izuzetno ažuran političar, posebno u dijelu koji se odnosi na borbu za poštivanje ustava i zakona. On je u proteklih nekoliko godina podnio niz zahtjeva za ocjenu ustavnosti koji su u velikoj mjeri popravili nedorečenosti i nelogičnosti usvojenih zakona.

Na mjesto potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda trebao bi biti imenovan kadar SDA. U ovoj stranci još uvijek ne postoje nikakve naznake ko bi mogao predložen na ovu poziciju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA