17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Sindikat doktora medicine: Ljekari i zdravstveni radnici su na prvoj liniji

“Vlast koja napada svoje ljekare i ostale zdravstvene radnike pokušava svoju nemoć sakriti i prebaciti krivicu na druge, u ovom slučaju na one koji se najviše bore. Ljekari i svi zdravstveni radnici su na prvoj borbenoj liniji u toku pandemije izazvane korona virusom. Zbog prirode svoga posla nesumnjivo su izloženi opasnosti da budu zaraženi, da obole, ali da bolest šire na pacijente i na članove svoje porodice”, navodi se u saopćenju.

Upozoravaju da smo svjedoci da ljekari i ostali zdravstveni radnici još uvijek rade bez propisne zaštitne.

“Ko je zato kriv? Prozivanje ljekara i ostalih zdravstvenih radnika za masovni odlazak na bolovanje tokom pandemije korona virusom, te nazivanje cijele jedne profesije kukavicama i dezerterima je neumjesan i nekorektan politički potez. Po našim saznanjima nije tačan podatak o enormnom broju ljekara koji su na bolovanju, a sa kojim se manipuliše u javnosti. Dok se svugdje u svijetu ljekarima zahvaljuje ovdje se nad njima sprovodi linč”, stoji u saopćenju.

- OGLAS -

Kažu kako su svjesni da je zdravstveni sistem neefikasan i trom, ali “to nas ne sprječava da kvalitetno i odgovorno pružamo zdravstvene usluge”.

“Jesu li za takav sistem krivi ljekari ili oni koji kreiraju politiku i organizuju zdravstveni sistem? Vlast u poslijeratnom periodu je imala dosta vremena da to uradi. A da li je uradila. Nije, a zašto? Na kraju, i ovo će proći, ali ćemo mi u ime naše profesije i u ime budućih generacija ljekara ovo pamtiti. Dana 11. 5. 2019 godine desili su se veliki protesti uime zaštite naših prava. Ako se, kad sve ovo prođe, ponovo dese biće znatno jači. Zato upozoravamo i zahtijevamo da orkestrirana kampanja protiv ljekara i drugih zdravstvenih radnika prestane”, navodi u saopćenju UO Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA