9 C
Sarajevo
20.04.2024

Lista 10 najljepših zemalja na svijetu

Kako bi odredili koje zemlje mogu učestvovati u izboru, uzeli su u obzir nekoliko faktora kojim bi rangirali 136 zamalja, kao što su broj lokaliteta i mjesta koje neka zemlja ima na listi Svetske baštine, kao i broj zaštićenih područja, biljnih i životinjskih vrsta, kao i broj nacionalnih parkova. Također, od velike važnosti je i privlačnost same destinacije, kao i turistička potražnja za istraživanje prirodnih ljepota u nekoj zemlji.

 

Nakon analize svih ovih podataka, sastavljena je lista 10 najljepših zemalja svijeta. Na prvom mjestu je Brazil koji se smatra biološki najraznovrsnijom državom svijeta. Ova zemlja je po veličini 5. po redu, i posjeduje najrazličitije ekosisteme, a zahvaljujući veličini i mističnosti Amazonske prašume sve biljne i životinjske vrste još nisu ni otkrivene ni klasificirane.

- OGLAS -

 

Među najlepšim zemljama svijeta našla se još jedna zemlja iz Južne Amerike, Peru, iz Srednje Amerike Kostarika. Španija je predstavnik Evrope, a tu su još i Kina, Australija, Tajland, kao i Tanzanija.

 

Lista 10 najljepših zemalja po mišljenju World Economic Foruma izgleda ovako:

1. Brazil

2. Meksiko

3. Kostarika

4. Peru

5. Kina

6. Australija

7. Tajland

8. Tanzanija

9. Španija

10. Sjedinjene Američke Države

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA