12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Željko Komšić pisao kanadskom parlamentarcu: Oduprimo se zajedničkim snagama nacionalizmu i ksenofobiji

“Poštovani,

Građane Bosne i Hercegovine i mene lično dojmio je Vaš istup u kanadskom parlamentu u kojem ste podsjetili na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, i na civilizacijske vrijednosti na kojima je država Bosna i Hercegovina zasnovana. U ime građana Bosne i Hercegovine želim izraziti zahvalnost i na čestitkama koje ste povodom Dana državnosti uputili.

Vaše iskazano priznanje jeste još jedan oblik snažne podrške prijateljske Kanade našoj državi u borbi za suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodnopravni subjektivitet. Sretni smo što građani Kanade, a naročito građani grada Hamiltona, u Bosni i Hercegovini prepoznaju bogatstvo različitosti, odnosno njen multietnički i multikulturoški karakter koji naša država baštini od samog postanka.

- OGLAS -

Rastući nacionalizam i ksenofobija u svijetu upućuju sva otvorena i multietnička društva, kakva su vaša i naša, da se tome zajedničkim snagama odupremo. Stoga nas izuzetno raduje da u tim naporima imamo iskrenog i pouzdanog prijatelja i saveznika, kao što smo ga imali i prije 75 godina kada su građani naših država dajući svoje živote za mir i slobodu izvojevali pobjedu nad fašizmom. Unatoč geografskoj udaljenosti nas zbližavaju vrijednosti koje kroz svoju historiju promovišemo i koje ćemo nastaviti promovisati.

Imajući u vidu aktivan angažman bosanske zajednice u kanadskom društvu, te naslanjajući se na prijateljske odnosne između dvije države, raduje me buduća politička, ekonomska i svaka druga saradnja na dobrobit građana i Kanade i Bosne i Hercegovine. Prenesite srdačne pozdrave svim građanima Kanade i premijeru Justinu Trudeau” – stoji u Komšićevom pismu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA