10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Krivična prijava protiv glavnog urednika TV Happy Milomira Marića

Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija online medija uputili su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Milomira Marića,  glavnog urednika televizije Happy, zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i krivičnog djela povrede ugleda zbog rasne, vjerske, nacionalne ili druge pripadnosti.

U saopštenju podnosilaca prijave je navedeno da ni mjesec dana nakon vrijeđanja profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija u jutarnjem programu televizije Happy, Više javno tužilaštvo, uprkos najavama, još nije obavijestilo javnost o pokretanju i toku eventualnog postupka protiv Marića.  

Istovremeno, postupak protiv Marića najavio je i REM, ali Savjet tog tijela ni mjesec dana nakon sporne emisije nije razmatrao ovaj slučaj, sudeći prema zapisnicima sa sjednica Savjeta objavljenim na stranici regulatora.  

- OGLAS -

“Krivičnom prijavom želimo da podsjetimo Više javno tužilaštvo da ima ovlaštenja da obezbijedi dosljednu primjenu zakona, kao i da Krivični Zakonik izričito zabranjuje raspirivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Pozivamo REM da u najkraćem mogućem roku razmotri ovaj, i ostale prekršaje TV Happy i preduzme odgovarajuće mjere propisane Zakonom”, navedeno je u saopštenju.  

Marić je u jutarnjem programu 30. septembra iznio niz uvreda na račun profesora Sinanija, koji je sa rektorkom BU Ivankom Popović učestvovao u pregovorima sa studentima udruženja “Jedan od pet miliona”, koji su duže od 10 dana blokirali zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta.  

Između ostalog, Marić je naveo da Sinani ima “sumnjivo prezime” i ocijenio da on ne može da bude moralni sudija, jer bi na Kosovu “Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA