1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Vakcine u SAD-u mogli bi u decembru primiti najprije zdravstveni radnici

Američki zdravstveni radnici i drugi koji se preporučuju za prve vakcine protiv COVID-19 mogli bi biti vakcinisani u roku od jednog ili dva dana od regulatorne suglasnosti sljedeći mjesec, rekao je u nedjelju najviši dužnosnik vladinog tima za razvoj vakcine.

Otprilike 70 posto američke populacije od 330 miliona trebalo bi biti vakcinisano da bi se postigao imunitet “stada” od virusa, što je cilj koji bi država mogla postići do maja, rekao je dr. Moncefu Slaouiju, glavnni naučni savjetnik za “Operaciju Warp Speed”, prenosi Reuters.

Slaoui je rekao da će američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) sredinom decembra vjerojatno odobriti distribuciju vakcina koje proizvode Pfizer Inc i njemački partner BioNTech, pokrećući najveću kampanju vakcinisanja u povijesti SAD-a.

- OGLAS -

Vanjski savjetnici FDA-e trebali bi se sastati 10. decembra kako bi razmotrili Pfizerovu aplikaciju za hitno korištenje vakcine, za koju je kompanija rekla kako je utvrđeno da je 95 posto efikasna protiv infekcije vrlo zaraznim respiratornim virusom.

Očekuje se da će druga farmaceutska kompanija, Moderna Inc, zatražiti odvojeno odobrenje kasnije u decembru za svoju vakcinu protiv COVID-19.

Gostujući u nekoliko TV emisija u nedjelju ujutro, Slaoui je skicirao vremenski okvir za dobivanje početnih doza vakcina onima koji će biti prvi na redu da je prime.

“U roku od 24 sata od odobrenja, vakcina će se kretati i nalaziti u područjima gdje će nam svaka država reći gdje želi doze vakcine”, rekao je Slaoui za NBC-jev “Meet the Press”.

“Dakle, očekivao bih, možda dva dana nakon odobrenja 11. ili 12. decembra, nadam se da će se prvi ljudi vakcinisati diljem Sjedinjenih Država”, rekao je u programu CNN-a “State of the Union”.

Nakon što se odobrenje za hitnu upotrebu odobri, rekao je Slaoui, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i savjetodavni odbor za imunizacijske prakse preporučit će ko treba prvo primiti vakcinu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA