1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Besplatan bežični internet na području Centra

Danas je u prostorijama Općine Centar upriličeno potpisivanje okvirnog sporazuma za instaliranje potrebne opreme na javnim površinama s ciljem uspostave besplatnog bežičnog interneta na području Centra. Općina Centar ovaj projekat finansira sa iznosom od 146.000 KM. U njeno ime sporazum je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.

-Kako nalažu moderni evropski i svjetski standardi želimo da na cijeloj teritoriji naše općine uspostavimo besplatno korištenje wi-fi mreže za naše sugrađane kako bi u pravom smislu riječi bili Centar. Osim dvadeset lokacija na kojima će biti postavljena potrebna oprema, kako bi naši građani imali besplatan internet, također planiramo da nastavimo i sa sljedećim fazama ovog projekta kada ćemo obuhvatiti i ostale dijelove općine Centar poput lokacije na kojoj se nalazi kosi lift na Ciglanama, područje Podhrastova, Ulice Ferhadija ili širi obuhvat Šipa kao i ostalih dijelova naše općine, kazao je Ajnadžić.

Za navedene radove je na javnom pozivu javnih nabavki odabrana firma „Europronet Bosnia“ u čije ime je sporazum potpisao izvršni direktor za prodaju Fahrudin Budnjo.

- OGLAS -

-Ovo predstavlja drugu fazu projekta uvođenja besplatnog interneta za građane na više lokacija u općini Centar. Naši tehnički timovi su uspjeli osposobiti i staviti u rad uređaje na 11 lokacija u Centru, dok nam na osnovu ovog potpisanog sporazuma preostaje još postavljanje opreme na devet lokacija. Postavljena je najsavremenija profesionalna oprema koja se koristi u svim ozbiljnim zemljama u svijetu, objasnio je Budnjo.

Prema odredbama potpisanog sporazuma, na period od dvije godine, odabrana firma je u obavezi da uspostavi i održava hot spotove i live streaming na svim predviđenim lokacijama u Centru. Minimalna brzina besplatnog interneta je 15/5 Mbps. Samim sporazumom je definisano da se broj hotspotova može mijenjati prema potrebi kao i povećavati brzina internet konekcije. Ukoliko se pojave tehnički problemi poput nestabilne internet veze ili neki od hotspotova ne bude u funkciji duže od pet dana Općina Centar ne snosi obavezu plaćanja mjesečnog najma. Kada bude realizovana i druga faza ovog projekta na sljedećim lokacijama će biti postavljena potrebna oprema za besplatan internet: zgrada Općine Centar (Mis Irbina 1-dva hotspota), most Festina Lente kod Akademije likovnih umjetnosti, Pozorišni trg-Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta, Trg djece Sarajeva ispred BBI centra, Trg ispred Sarajevo City Centra na Marijin dvoru, kod Opće bolnice „Abdulah Nakaš“, u parkovima Hastahana (prof.dr. Nijaza Durakovića), kod nekadašnje Austrijske kuće, te kod Druge gimnazije. Također je planirana instalacija opreme na Šipu kod spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima u Ulici Dejzina Bikića, kod spomen-obilježja „Vječna vatra“, na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ (tribine istok i zapad), na atletskom poligonu na Koševu, na teniskim terenima i klizalištu kod Olimpijske dvorane „Zetra“, na platou ispred Doma mladih KSC Skenderija, u krugu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu te na Merhemića trgu na Ciglanama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA