17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

11 stvari koje morate znati o utakmici BiH – Grčka

Mi vam donosimo najvažnije stvari koje trebate znati o večerašnjoj utakmici, piše Bih.ba.

Samo jedna pobjeda BiH u međosobnim duelima

BiH i Grčka do sad su odigrale devet mečeva, a skor je u potpunosti na strani Grka, koji imaju četiri pobjede.

- OGLAS -
Četiri meča okončana su neriješenim rezultatom, dok je BiH slavila samo jednom.

Četiri promjene u sastavu u odnosu na Armeniju

Selektor našeg tima Robert Prosinečki na sinoćnjoj press konferenciji otkrio je sastav za današnju utakmicu.

Od prve minute igrat će Šehić, Bičakčić, Šunjić, Zukanović, Kolašinac, Cimirot, Pjanić, Bešić, Duljević, Višća i Džeko.

To znači da će se u startnoj postavi naći četiri nova igrača igrati u odnosu na Armeniju i to Kolašinac, Šunjić, Cimirot i Duljević.

Bez Sarića i Koljića

Prosinečki u večerašnjem meču neće moći računati na povrijeđene Elvisa Sarića i Elvira Koljića.

Sarić je na pripreme došao povrijeđen i propustio je duel sa Armenijom, u kojem se pri samom ulasku na teren pri kraju meča povrijedio Koljić, kojeg očekuju dvije sedmice pauze.

Povrede diktiraju sastav Anastasiadisu

Grci su doputovali u Zenicu znatno desetkovani.

Njihov selektor Angelos Anastasiadis je još prije starta kvalifikacija zbog povreda ostao bez Kostasa Manolasa, Kyriakosa Papadopoulosa, Panagiotisa Retsosa, Vasilisa Torosidisa, Konstantinosa Stafylidisa, Lazarosa Christodoulopoulosa i Dimitrisa Pelkasa, dok se u duelu protiv Lihtenštajna povrijedio i Kostas Mitroglou.

Grci došli po pobjedu

Iako će biti bez nekoliko važnih igrača, Grci će na “Bilinom Polju” ići na pobjedu, što je na press konferenciji potvrdio njihov selektor Angelos Anastasiadis.

“Nas zanima samo pobjeda, bez obzira da li igramo na svom terenu ili u gostima. Osjećam veliku odgovornost, jer nakon dugo vremena jedan Grk je ponovo selektor u reprezentaciji. Ako se plasiramo na Euro, to će nam mnogo značiti”, riječi su Anastasiadisa, koji BiH smatra za glavnog konkurenta za plasman na EP.

“BiH je naš prvi rival, jer ima odlične igrače svjetske klase. Zato ovaj susret ima veliki značaj za nas. Došli smo da pobijedimo. Moja filozofija je da uvijek idemo na tri boda”.

Prosinečki očekuje težak meč

Za selektora BiH Roberta Prosinečkog večerašnji meč bit će težak, ali se nada osvajaju tri boda.

“Bit će to teška utakmica. Iako Grcima fale tri važna igrača, oni imaju zamjene. Znamo kako Grčka igra godinama. Tradicionalno BiH uvijek igra teške mečeve sa Grčkom. Motivisani smo i nadamo se osvajanju tri boda”, rekao je Prosinečki i dodao:

“Mislim da smo se dobro odmorili od duela sa Armenijom i osvježili za sutrašnji meč. Svi jedva čekaju da počne susret. Grci su atraktivni i uvijek je lijepo igrati protiv njih. Vjerujem da će stadion sutra biti pun, da će atmosfera biti na nivou i da će BiH igrati odlično”.

Velike tenzije na posljednja dva duela

Dueli BiH sa Grčkom uvijek su puni tenzija, za što su najbolji primjer i posljednja dva iz prošlih kvalifikacija za SP, na kojima su pokazana dva crvena i 19 žutih kartona.

Od toga je 12 pokazano u prvom meču u Atini, kao i dva crvena, koja su zbog obračuna na terenu dobili Kyriakos Papadopoulos i Edin Džeko.

Revanš u Zenici također je bio napet. Sedam kartona i tuča u završnici susreta, kojoj je prethodio verbalni sukob Edina Džeke i Kostasa Manolasa.

U gužvi koja je nastala tadašnji pomoćni trener naše reprezentacije Stephane Gilli izbio je zub protivničkom igraču Giannisu Gianniotasu, zbog čega mu je naknadno uručen otkaz, ali i dodijeljena suspenzija od šest mjeseci.

Glavni sudija iz Holandije

Večerašnji meč sudit će holandski arbitar Danny Makkelie (36), koji je od 2011. godine FIFA-in sudija i spada u drugu kategoriju sudaca.

U nedavno završenoj UEFA Ligi nacija dijelio je pravdu na mečevima Engleska – Španija te Italija – Portugal. Tridesetšestogodišnji Makkelie je ove sezone sudio u šest utakmica Lige šampiona.

Meč prenosi 16 TV kanala

Utakmicu drugog kola grupe “J” kvalifikacija za EP između Bosne i Hercegovine i Grčke prenosit će 16 televizijskih kanala.

Zmajevi skuplji i bolje plasirani na FIFA rang listi

Uzimajući u obzir podatke sa Transfermarkta, BiH je za nešto više od 75 miliona skuplja od Grčke, a sam Miralem Pjanić vrijedi 70 miliona eura.

Zmajevi su bolji i na FIFA rang listi, s obzirom da su trenutno 35., dok su Grci deset mjesta slabiji.

Uspješan start kvalifikacija za obje selekcije

I jedni i drugi su pobjedama započeli kvalifikacije i večerašnji meč dočekat će s jednakim učinkom.

Dok je BiH na domaćem terenu savladala Armeniju sa 2:1, Grci su u gostima bili bolji od Lihtenštajna sa 0:2.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA