10 C
Sarajevo
19.04.2024

NS: Pozivamo Tužiteljstvo HNK da otvori istragu povodom dešavanja na KSB Mostar

Još nije jasno da li je slučaj posljedica samo pacijentove neodgovornosti ili je kriv i neko od osoblja. Tim povodom iz Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru traže uključivanje Tužilaštva u cijeli slučaj, navode iz Naše stranke.

“S obzirom na to da postoje indicije da je u slučaju liječenja pacijenta zaraženog virusom COVID-19 došlo do onog što se definiše u Krivičnom zakonu Federacije BiH kao ‘krivično djelo protiv zdravlja ljudi’, što je precizirano u članu 225 i 229 (Prenošenje zarazne bolesti i nesavjesno liječenje) pozivamo Tužilaštvo da otvori istragu o ovom slučaju. Potrebno je istražiti i u što skorijem vremenskom periodu informisati javnost o dešavanjima u vezi s pomenutim slučajem kako bi se sankcionisali oni koji su eventualno napravili grešku a građanima vratilo povjerenje u zdravstveni sistem i medicinsko osoblje. Ukoliko nije bilo propusta, važno je također da to građani znaju kako bi se izbjegle glasine i širenje panike”, navode iz Naše stranke.

U periodu koji je pred nama, ključan je iskren i odgovoran pristup i komuniciranje istine, poručuju.

- OGLAS -

“Svjesni smo da je situacija teška, da niko nema iskustva sa pandemijom ovih razmjera, baš zato se moramo moći osloniti jedni na druge, ali i na sistem. Svako gledanje kroz prste, zaobilaženje protokola, neprijavljivanje neodgovornih i nesavjesnih će nas sve skupo koštati. Način na koji su se stvari u Mostaru odvijale do sada hitno moramo ispraviti”, rekli su iz Naše stranke. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA