12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Skandal: Otkriveno ko je godinama štitio Darka Eleza u Srbiji, gospodar podzemlja RS-a imao je veze u vrhu Vučićevog režima!?

Darko Elez (40), čije izručenje traže vlasti u BiH zbog suđenja u predmetu “Lutka” i zbog mafijaških likvidacija, navodno je godinama imao zaštitu pojedinaca iz MUP-a Srbije.

Prema pisanju srbijanskih medija, zbog sumnji da je pomagala opasnom kriminalcu, saslušana je bivša državna sekretarka Srbije Dijana Hrkalović. Ona je izjavila da se ne sjeća kontakta s njim, porekavši da je upletena u mrežu njegovih zaštitnika. Mediji nezvanično saznaju da su inspektori koji se bave ovim slučajem, došli do saznanja da je Elez “pokrivan” godinama. Sumnja se da su dvije godine prijave protiv njega za teška krivična djela završavale u fioci, a ne pred tužiocem i sudom. Istraga unutrašnje kontrole pokazala je da su se njegova poznanstva granala do vrha policije i da su ovom kriminalcu, bliskom “kavačkom klanu”, pojedini funkcioneri MUP-a činili brojne usluge. Prema pisanju medija, Elez je moć i veze demonstrirao i u zgradi policije. Čak su ga zaposleni u stavu mirno oslovljavali s “gospodine Elez”, kao da je riječ o nadređenom ili uvaženom gostu.

Tužilaštvo BiH raspisalo je u predmetu “Lutka” potjernicu za Elezom zbog optužbi da je bio vođa kriminalne grupe koja se bavila iznudama, ubistvima, pljačkama transporta novca, ali i zbog mafijaških likvidacija Miloša Ostojića i Siniše Milićevića zvanog Tigar.

- OGLAS -

– Osumnjičeni Elez se traži radi procesuiranja po potvrđenoj optužnici za više krivičnih djela, počinjenih između 2005. i 2009. Protiv njega se duže vrijeme vodi istraga zbog dva ubistva iz 2018. i 2019. godine, kao i planiranja i pokušaja ubistva u Istočnom Sarajeva i Bijeljini te iznude, zastrašivanja i drugih krivičnih djela. Tužilaštvo je došlo do saznanja da je Elez organizator i koordinator krivičnih djela – saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Elez je na osnovu te potjernice uhapšen u Beogradu i određen mu je ekstradicioni pritvor, ali je Viši sud u Beogradu odbio zahtjev za izručenje. Na tu odluku je upućena žalba Apelacionom sudu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA