8 C
Sarajevo
16.04.2024

Hoće li se ubrzati pronalazak skoro 7.000 ljudi koji se od rata vode kao nestali

Skoro dvije i po decenije nakon ratova na području bivše Jugoslavije, bilježe se konkretniji koraci Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije u zajedničkoj saradnji u traženju osoba koje se duže od dvije decenije vode kao nestale. Tako će sutra u Sarajevu biti potpisana Radna pravila i procedure za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Kako je najavljeno iz Instituta za nestale osobe BiH, Pravila će potpisati predsjedavajući Kolegija tog instituta Nikola Perišić i predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović.

Perišić će istog dana potpisati Pravila postupanja između Instituta za nestale osobe BiH i sa pomoćnikom ministra branitelja za nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Stjepanom Sučićem.

- OGLAS -

Inače, saradnja zemalja regiona u traženju nestalih osoba pokušava se dogovoriti još od 2004. godine,a koliko taj proces teče sporo, pokazuje i činjenica da je, naprimjer, protokol o takvoj saradnji sa Srbijom potpisan još 2015., a tek sada se potpisuju pravila za njegovu realizaciju.

U BiH se 24 godine nakon rata još traga za skoro 7.000 osoba. Nažalost, svi do sada pronađeni, a koji su se vodili kao nestali, nađeni su u masovnim ili pojedinačnim grobnicama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA