15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Biden i Trump razmijenili verbalne udarce

Predsjednik Donald Trump i bivši potpredsjednik Joe Biden, trenutno favorit među demokratskim kandidatima, istog dana održavaju skupove u Iowi, saveznoj državi na srednjem zapadu. Dvije posjete su se, po svemu sudeći, slučajno podudarile.
Dvojica političara, obojica u svojim 70-im, u utorak su razmijenila kritike. Biden je ocijenio da je Trump “egzistencijalna prijetnja Americi”, njenom ugledu u svijetu i demokratiji. “Četiri godine Trumpa bile bi odstupanje od naše istorije dok bi nas osam godina Trumpa – fundamentalno promijenilo kao naciju”, rekao je bivši potpredsjednik.

Predsednik Trump je, pred odlazak u Iowu, izjavio da bi najviše volio da mu Biden bude rival na izborima 2020. zato što je, kako kaže, “mentalno slab” i ima “manje energije od svih drugih demokratskih kandidata”. Predsjednikovi saradnici, ipak, kažu da Trumpa brine Bidenova popularnost među biračima iz radničke klase.

Biden i Trump već nedjeljama, sa razdaljine, razmjenjuju verbalne udarce, na račun karaktera, politike i ponašanja jedan drugog. U Iowi će najmanja razdaljina između njih dvojice iznositi 160 kilometara.

- OGLAS -

Trump, koji je objavio da se kandiduje za drugi mandat u Bijeloj kući čim je inaugurisan 2017., obilazi zapadni dio Iowe da bi pričao o obnovljivoj energiji. Zatim putuje za Des Moines, najveći grad u državi, sa više od 200.000 stanovnika gdje će večerati sa republikanskim donatorima. Biden obilazi tri zajednice u istočnom dijelu države.

Predsjednik Trump često naziva demokratskog favorita “pospani Joe Biden” a nedavno ga je opisao kao osobu sa niskim koeficijentom inteligencije, navodeći da ga je tako zapravo branio jer ga je sjevernokorejski lider Kim Jong Un nazvao “idiotom niskog IQ-a”. Predsednik je kritikovao Bidena iz Bijele kuće, na Twitteru kao i tokom putovanja u inostranstvu. Bivši potpredsjednik je odogovorio da neće dozvoliti da ga Tump uvuče u “hrvanje u blatu” ali je dodao: “ima toliko nadimaka koje mogu da mu dam, počevši od – klovn”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA