17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Kinezi policijskom vježbom u Srbiji probili led u Evropi

Pripadnici kineske specijalne policije učestvovali su juče u prvim združenim vježabama u Evropi, pridruživši se elitnoj srpskoj antiterorističkoj jedinici i lokalnoj policiji u vježbi u željezari Smederevo, koja je u vlasništvu Kine.

Pucnjava iz automatskog oružja i eksplozije šok bombi potresle su juče fabriku u Smederevu, oko 60 kilometara istočno od Beograda, dok su pripadnici policije iz dvije zemlje koristili tri helikoptera i 20 blindiranih vozila u vježbi spasavanja talaca, prenio je Rojters.

Srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je da planira dalju saradnju sa kineskim policijskim agencijama, rekavši sa Srbija „uči od veće i snažnije” zemlje.  

- OGLAS -

„Kina nije samo naš strateški partner… već takođe i prijateljska i bratska zemlja”, kazao je on novinarima. 

  

Oko 180 pripadnika specijalnih policijskih snaga iz kineske pokrajine Henan učestvovalo je u vježbi u željezari, koju je 2016. godine kupila kineska kompanija Hesteel i u kojoj rade i kineski državljani.

Kina je 2015. godine usvojila zakon kojim dozvoljava svojim snagama da učestvuju u antiterorističkim operacijama u inostranstvu i, kako navodi Rojters, pokušava da proširi kapacitete za sprovođenje misija u slučaju da to zatreba kineskim državljanima.

Međutim, zbog slabog učinka Pekinga u oblasti ljudskih prava, naročito u zapadnom kineskom regionu Sinđijang, gdje vlada tvrdi da se i dalje suočava sa prijetnjom od islamskih ekstremista, zapadne države ne žele da pomognu Kinezima.

Usljed toga Kina se uglavnom oslanja na države sa kojima već sarađuje u oblasti bezbjednosti, poput Rusije i Pakistana.

U želji da unaprijedi odnose sa evropskim državama, Kina je u julu prvi put poslala vojne medicinske radnike da vježbaju sa kolegama iz Njemačke.

Srpske vojne i policijske snage redovno vježbaju sa Rusijom i članicama NATO dok vlada u Beogradu pokušava da balansira između težnje da uđe u EU i očuvanja veza sa tradicionalnim saveznicima.

Kina je proširila kredite vrijedne više milijardi dolara za izgradnju puteva, željeznice i elektrana u Srbiji, uglavnom koristeći kinesku radnu snagu, u okviru njenog projekta „Pojas i put” za otvaranje trgovinskih ruta za kineske kompanije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA