Sport
NBA igrači se tijekom prekida natjecanja smiju neometano drogirati NBA LIGA i Udruga NBA igrača postigli su dogovor da se tijekom prekida natjecanja neće vršiti nasumična testiranja košarkaša na droge.
# Agencija

NBA LIGA i Udruga NBA igrača postigli su dogovor da se tijekom prekida natjecanja neće vršiti nasumična testiranja košarkaša na droge.

Prema Članku 33 kolektivnog ugovora, igračima se može tijekom sezone nenajavljeno do šest puta uzimati uzorak urina, ali sad je dogovoreno da će to pravilo privremeno biti ukinuto.

Na popisu zabranjenih sredstava su steroidi, PED (sredstva za poboljšanje izvedbe), ali i rekreativne droge poput marihuane, koja je u nekim državama dopuštena starijima od 21 godine.

Prema kolektivnom ugovoru, prvi pad na testu za PED nosi 25 utakmica suspenzije, drugi 55 utakmica, a treći izgon iz lige na najmanje dvije godine. Pozitivan test na kokain ili heroin automatski nosi dvogodišnju suspenziju.

Budući da je marihuana među NBA igračima prilično popularno sredstvo za olakšavanje bolova i borbu protiv stresa, ali i protiv dosade kakva nastupa u trenucima samoizolacije, liga je ovim potezom vjerojatno odlučila zažmiriti u ovim slučajevima tijekom obustave rada.

Ove sezone na 25 utakmica su bili suspendirani veteran Brooklyn Netsa Wilson Chandler (PED), mlada zvijezda Atlante John Collins (hormon rasta) i Deandre Ayton, prvi pick drafta 2018. i suigrač Darija Šarića u Phoenixu (diuretik).

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.