11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Zahtjev Bećirovića izazvao buru u Domu naroda Parlamenta BiH

Delegati iz reda bošnjačkog naroda na svojim su mjestima u 10 sati. Klupe gdje sjede srpski i hrvatski delegati prazne. Nekoliko minuta kasnije, ipak su svi bili na broju. Dušanka Majkić i Lazar Prodanović odustali su od postavljanja delegatskih pitanja, koje su prijavili 24 sata ranije.

Sve je bilo mirno dok se za riječ nije javio Denis Bećirović. Predložio je raspravu o “antidejtonskom napadu Milorada Dodika na Ustavni sud”:

“Ali, ako vi očekujete da će neko biti stalno u nekoj defanzivnoj poziciji, da ćete vi stalno urušavati državne institucije, rušiti Ustav Bosne i Hercegovine, a s druge strane imati samo neku defanzivnu poziciju – zaboravite na to, jer biste se ubrzo mogli suočiti sa stvarima koje nisu nimalo prijatne.”

- OGLAS -

“Sa toliko mržnje nastupati prema svima nije dobro, nije korisno. To je moj drugarski, prijateljski savjet. I još jednom da se ne radujete, neće biti tačka dnevnog reda”, kazao je Nikola Špirić.

Ni ova inicijativa Bećirovića nije dobila podršku srpskih delegata, kao ni ona da se ustavnim amandmanima broj stranih sudaca u Ustavnom sudu poveća sa tri na šest.

“Kako bi se ukupan pravni sistem BiH što brže i kvalitetnije usklađivao sa evropskim pravnim nasljeđem”, objasnio je Bećirović.

“Ta vrsta političke piromanije nije korisna za Bosnu i Hercegovinu”, dodao je Špirić.

Premda je najava SNSD-a glasila da ni na koji način neće sudjelovati u procesu odlučivanja u državnim institucijama, delegati iz ove stranke ipak su glasali protiv. Jedini koji je bio suzdržan je SDS-ov Mladen Bosić. Je li i glasanje protiv, sudjelovanje u odlučivanju pitali smo delegate.

“Ja mislim da se radi o istoj stvari. Dakle, neodlučivati, znači nedozvoliti da se glasa protiv interesa Republike Srpske. Mislim da je naš stav da ne dozvolimo da se donese bilo koja odluka dok se jednostavno ne uđe u rješavanje problema vezano za Zaključke o Ustavnom sudu”, rekao je Špirić.

“Ovakvo ponašanje delegata iz reda srpskog naroda, nije u redu. To se na radi na ovaj način, da ucjenjuju da opstruiraju rad Doma naroda”, mišljenja je DF-ov Zlatko Miletić.

Ova neuspješna sjednica Doma naroda ogledni je primjer, ističe se, kako će predstavnici Republike Srpske blokirati državne institucije. Mjesecima nakon izbora državni Parlament nije radio. Razdoblje produktivnosti trajalo je suviše kratko. Više od 30 tačaka dnevnog reda još jednom će ostati zaglavljeni u proceduri.

Tačka za tačkom. Nizalo se glasanje, ali bez podrške srpskih delegata. Nek bolja vremena tako će morati sačekati, između ostalog, izmjene Zakona o OSA-i, Zakon o osiguranju depozita, ali i zakonske izmjene koje bi omogućile povećanje plaća vojnicima i podoficirima Oružanih snaga.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA