Sport
New York Knicksi i još jedna sezona za zaborav Iako Knicksi nisu ni izbliza trofejni kao recimo Lakersi i Celticsi i dalje imaju status velikog tima
# USA Today

New York Knicksi su vjerovatno jedna od najvrijednijih franšiza/klubova na planeti zemlji. Bez obzira na činjenicu da nisu ni izbliza uspješni kao neki drugi timovi u NBA poput Lakersa, Celticsa ili Bullsa, reputacija Knicksa kao velikog tima i imena u svijetu sporta i dalje traje.

Tajna je u činjenici da je New York jedno od najvećih tržišta na svijetu, da je njihova dvorana legendarni Madison Square Garden vjerovatno najpoznatija dvorana na zemlji, da imaju ogromnu i izuzetno lojalnu publiku, ali nemaju zvijezde.

Ova sezona kao i prethodne je katastrofalna, s obzirom da su Knicksi trenutno na omjeru 4-19. Otpustili su trenera, čovjeka koji je po većini analitičara najmanji krivac za najnovjiu katastrofu tima iz New Yorka. Naime ovo ljeto je trebalo da bude presudno i da lansira Knickse u rang najboljih timova u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, navijačima su obećavani Kevin Durant i Kyrie Irving. 

Ljeto koje je trebalo biti trijumfalno je završilo kao noćna mora, igrači koje su obećavali ne samo da nisu došli u Knickse nego su pojačali njihove gradske rivale Brooklyn Netse. Nakon što je postalo manje-više svima jasno da nijedna zvijezde ne ide u New York, Knicksi su pokušali da prodaju navijačima priču o izgradnji tima kroz draft i kako će da grade oko mladog R.J. Barreta. I kad su svi očekivali da će Knicksi potpisivati gomilu mladih talentovanih igrača koje mogu razvijati sa Barretom, oni su potpisali skoro sve krilne centre koji su preostali na tržištu i postavili pred trenera Davida Fizdale-a nemoguć zadatak, a to je da stvori tim koji će se boriti barem za play-off na slabom istoku.

Naravno svakom ko prati NBA je bilo jasno još i prije sezone da ovakav tim ne može uči u borbu za doigravanje, te da će Fizdale kad tad dobiti otkaz. Sada se priča da će ga zamjeniti prva žena trenerica u NBA, trenutna pomoćnica Greggu Popovichu i nekada jedna od najboljih svijetskih košarkašica Becky Hammon, te da će Knicksi biti aktivni u tradeovima te probati dovesti DeRozana i Kevina Lovea. 

Činjenica je da su obojica dostupni i da New York možda i može sastaviti primamljive ponude za San Antonio i Cleveland, ali pitanje je koliko zapravo ova dva bivša All-Star igrača mogu promjeniti stvari u New Yorku. Kevin Love zadnjih par godina muku muči s povredama i vjerovatnije je da će tražiti trade u neki tim s kojim se može boriti za još jednu titulu. DeRozan je zdrav, ali od odlaska iz Toronta nije se baš snašao u ligi gdje je jedno vrijeme bio ponajbolji bek šuter.

Budućnost New York Knicksa je jako neizvjesna, činjenica jeste da su na papiru primamljiva destinacija igračima, ali zbog najomraženijeg vlasnika u NBA Jamesa Dolana veliki igrači izbjegavaju Knickse, ne samo igrači nego i treneri. Pitanje je ko će naslijediti Fizdalea i uhvatiti se u koštac s neredom koji je trenutno roster Knicksa. 

Kako god, ovo će biti još jedna sezona za zaborav nekada velike franšize.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.