12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Ekolozi tvrde da je nacionalni park Kozara sve čistiji

Navode da je to rezultat aktivnosti na jačanju svijesti posjetilaca o problematici neadekvatnog deponovanja ambalažnog otpada u prirodu.

Iako je evidentno manje otpada, neohodno je, dodaju, kontinuirano raditi na edukaciji posjetilaca.

– Posjetioci bivaju sve bolje upućeni u probleme koji otpad može izazvati, te je primjetna razlika u odnosu na raniji period. Ipak, iako imamo manji problem sa odlaganjem otpada u prirodi, neophodno je i dalje raditi na edukaciji posjetilaca i skupljanju otpada sa cijelog prostora Parka. Mogli bismo reći da je dugoročna vizija Parka ta da kante i kontejneri za otpad budu postavljeni u urbanim zonama, a da posjetioci šireg prostora Parka, otpad nose sa sobom – istakao je direktor Nacionalnog parka Kozara Dragan Romčević.

- OGLAS -

Iz Centra za životnu sredinu ističu da su u Nacionalnom parku Kozara lani provodili aktivnosti u sklopu projekta ”Primjer pokaži, brini o ambalaži”.

– Apelujemo na sve posjetitelje da otpad uredno nose sa sobom, jer složićete se – svi volimo i želimo da boravimo u čistoj prirodi – istakla je Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu.

Na tom prostoru trenutno provode i dva naučno-istraživačka projekata (istraživanje šišmiša i saproksilnih tvrdokrilaca), čiji će rezultati biti objavljeni do sredine ove godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA