1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Hotelijerstvo dalo ultimatum Vladi: Do kraja marta donesite potrebne mjere ili otpuštamo sve radnike

Saopćenje prenosimo u cijelosti: 

“Javljamo vam se ispred kompanija Kantona Sarajevo iz sektora ugostiteljstva, hotelijerstva, turizma i kompanija koje se bave snabdijevanjem proizvoda za navedene objekte. Imajući u vidu trenutnu globalnu situaciju prouzrokovanu koronavirusa, a koja je prisutna i u BiH, odluke nadležnih institucija BiH o zatvaranju državnih granica za strane državljane i obavezna 14-dnevna izolacija u karantin, te u konačnici odluke o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata i onemogućavanju rada, usljed drastičnog smanjenja obima posla odnosno prestanka rada i enormnih gubitaka koji dovode u opasnost likvidnost i stečaj svih kompanija, obavještavamo vas da smo većinu naših radnika poslali na prinudne godišnje odmore ili plaćena odsustva kako bi isti mogli dobiti lična primanja uprkos tome što nam je zabranjen rad i što naše kompanije nemaju apsolutno nikakvih primanja”, stoji u pismu.

Oni navode kako je većina kompanija u mogućnosti ovakav teret podnijeti do kraja marta ili najkasnije do kraja aprila, dok su pojedine kompanije nažalost bile primorane otkazati radnicima ugovore o radu iz ekonomskih razloga u cilju spašavanja kompanije od stečaja.

- OGLAS -

“Molimo Vas da pokrenete inicijativu prema Vladi KS i Vladi FBiH u svrhu usvajanja hitnih mjera kao što su oslobađanje poreza i doprinosa za radnike u sektoru ugostiteljstva na minimalni period od tri mjeseca, sufinansiranje ličnih primanja navedenih radnika u iznosu od 70% ili finansiranje minimalne mjesečne plate te moratorij na plaćanje obaveza prema bankama na minimalni period od 3- 6 mjeseci kako za pravna lica tako i fizička odnosno za radnike u sektoru ugostiteljstva. Napominjemo da banke i dalje vrše naplatu rata za kredite umanjujući mogućnost kompanijama da isplate lična primanja radnicima”, navode dalje.

Napominju da sudbina oko 2.000 kompanija iz sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma u KS i preko 10.000 radnika ovisi o aktivnostima i hitnim mjerama Vlade KS i Vlade FBiH.

“Molimo Vas da se hitno očitujete najkasnije do 30. marta 2020. godine do 12 sati kako bi mogli našim radnicima komunicirati daljnje korake i aktivnosti. Napominjemo da ukoliko nam do ovog roka napismeno ne potvrdite i zvanično objavite konkretne mjere koje ćete poduzeti teška srca sve naše uposlenike odjavljujemo, a u skladu s članom 96 stav 1 tačka a Zakona o radu prijavljujemo na Biro 1. aprila 2020. godine, dakle ponovo na teret države! Smatramo da je mnogo bolje, lakše i pravednije da Vlade pokriju doprinose i minimalne plate, gdje bismo onda i mi poslodavci djelomično učestvovali”, navode oni.

U potpisu se navode kompanije Complex d.o.o. ( HoReCa distribucija ), Spazio Gourmet, Spazio Caffe, Spazio Telecom, Spazio Boutique, Hotel Novotel Bristol, Swissotel, Hotel Pino Nature, Hotel Bosmal Arjaan by Rotana, Hotel Tarčin Forest, Hotel Ibis, Hotel Malak, Hotel Residence Inn, Hotel Hills, Hotel President, Hotel Europa, Hotel Holiday Inn, Hotel Astra, Hotel Astra Garni, Aparthotel Centar, Hotel Hollywood, Hotel Han, Bosnia Hoteli, Hotel City One Diamond, Cinema City, Celtic Pub, BarSa – Pizzeria Restaurant, Coffee 2 Go, Metropolis, Larga d.o.o., Ibes, Ibas, Bombon, Hotel Han, Sunnyland, Relax tours d.o.o., Dar prirode, City travel d.o.o., Almira travel d.o.o., Buena vista, M97 d.o.o., Babić biss tours, Grand tours d.o.o., Ventur travel, Niki travel d.o.o, Balkan travel Mostar, 2M Travel d.o.o., Travel Centar d.o.o., Hotel Heco d.o.o…

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA