8.8 C
Sarajevo
24.04.2024

Nova varijanta koronavirusa u Britaniji: Koliko je zabrinjavajuća?

Varijanta, koju neki eksperti pominju kao liniju virusa B.1.1.7, nije prva nova varijanta pandemijskog virusa koja se pojavila, ali se tvrdi da je ona za 70 posto prenosivija nego prethodna dominantna varijanta.

Brojni naučnici tvrde da je tako. Nova varijanta rapidno je postala dominantni soj virusa u slučajevima COVID-19 u južnoj Engleskoj, i povezana s rastom stopa hospitalizacije, posebno u Londonu i u susjednoj oblasti Kent.

Iako je prvi put primijećena u Britaniji u septembru, do sedmice zaključno s 9. decembrom u Londonu, 62 posto slučajeva COVID-19 izazvano je novom varijantom. Prije tri sedmice, 26 posto oboljelih od COVID-19 zaraženo je novim sojem virusa.

- OGLAS -

Vlade Australije, Italije i Nizozemske saopćile su da su primjetile slučajeve nove varijante virusa. Ona je identifikovana u Nizozemskoj početkom decembra.

O nekoliko slučajeva COVID-19 izazvanih novom varijantom virusa također je javila ECDC, evropska agencija za nadzor bolesti, u Islandu i Danskoj. U medijskim izvještajima iz Belgije navodi su da su slučajevi novog virusa također uočeni u toj zemlji, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA