11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Evropska komisija poslala opomenu Hrvatskoj: “Imate dva mjeseca…”

“Evropska komisija danas je odlučila pokrenuti postupak zbog povrede protiv Hrvatske uputivši joj službenu opomenu zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti”, objavila je Komisija.

Hrvatska još nije podnijela svoje godišnje izvješće o napretku za 2019. propisano Direktivom o energetskoj učinkovitosti, za koje je rok bio 30. travnja 2019. Bez tog izvješća Europska komisija ne može procijeniti napredak pojedinih država članica, odnosno država članica u cjelini u ostvarivanju ciljeva povećanja energetske učinkovitosti u EU za 2020.

Nepotpuna slika o stanju onemogućuje Europskoj uniji da prema potrebi prilagodi svoje politike i mjere za postizanje zajedničkih ciljeva u pogledu energetske učinkovitosti, koji su ključni u borbi protiv klimatskih promjena. 

- OGLAS -

Šta sada?

Hrvatska ima rok od dva mjeseca da odgovori Komisiji, u protivnom joj Komisija može odlučiti uputiti obrazloženo mišljenje. 

Europska komisija jedanput mjesečno objavljuje paket odluka o povredama prava EU-a, u kojima poduzima pravne radnje protiv država članica koje se ne pridržavaju obveza u skladu s pravom EU-a. Tim se odlukama, kojima su obuhvaćeni različiti sektori te područja politika EU-a, nastoji osigurati pravilna primjena prava EU-a.

Prvi korak u postupku je upućivanje službene opomene. Ako službena opomena ne urodi željenim rezultatom, Komisija poduzima sljedeći korak i upućuje obrazloženo mišljenje. Nakon toga treći korak je upućivanje predmeta na Sud EU-a, čije su odluke obvezujuće.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA