12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Nizak testosteron može povećati rizik od težeg slučaja covida kod muškaraca

U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Medical Hypotheses, istraživači iz SAD-a i Saudijske Arabije opisali su izravnu korelaciju između razina testosterona, upalnih citokina, progresije bolesti i lošijih ishoda kod muškaraca koji su oboljeli od covida-19.

Virus SARS-CoV-2 ulazi u organizam putem sluznice, gdje ulazi u alveolarne epitelne stanice pomoću receptora za angiotenzin-pretvarajući enzim II (ACE-2) i TMPRSS2. ACE-2 receptori igraju ključnu ulogu u plućnoj zaštiti, a virusno vezanje na te receptore deregulira tu zaštitu. Budući da se ACE-2 također izražava u Leydigovim stanicama testisa kao konstitutivni proizvod, to utječe na izlučivanje testosterona u muškaraca koji su oboljeli od covida-19, prenosi News medical.

TMPRSS2 je dobro poznata meta androgenih receptora čija aktivacija povećava razine TMPRSS2 u mnogim tkivima. Ekspresija TMPRS2 značajno je viša u plućima muškaraca nego u plućima žena.

- OGLAS -

Niska razina testosterona potiče regulaciju ACE-2 receptora i ulazak virusa
Testosteron modulira imunološki odgovor, pa stoga niska razina serumskog testosterona negativno utječe na biološke markere. Oboljeli od covida-19 koji su imali nisku razinu testosterona razvili su ozbiljne simptome te su trebali i respirator.

Muškarci imaju oko 7-8 puta višu razinu testosterona u odnosu na žene. Studije su već pokazale da covid-19 utječe na muškarce znatno više nego na žene. Stopa smrtnosti kod muškaraca s covidom dvostruko je veća od stope smrtnosti kod žena s covidom.

Kao što je ranije spomenuto, niže razine testosterona dovode do pojačane regulacije receptora domaćina ACE2 i TMPRSS2, što olakšava ulazak virusa SARS-CoV-2 u alveolarne stanice, čime deregulira zaštita pluća.

Smanjena razina testosterona u kritično bolesnih muškaraca negativno utječe na rad endotelnih stanica i potiče neispravan imunološki odgovor. Također utječe na sposobnost tijela da se odupre virusu.

Na temelju tih nalaza, autori pretpostavljaju da niska razina testosterona izravno korelira s težinom bolesti i lošijim kliničkim ishodom u muških bolesnika s covidom-19. Pretilost kod muškaraca također potiče proizvodnju više proupalnih citokina što uzrokuje povećanu ranjivost i ozbiljnije stanje i kliničke ishode.

Visoke razine testosterona mogu uzrokovati trombozu
Mnoga su istraživanja izvijestila o korelaciji između postupnog smanjenja razine testosterona i ozbiljnih plućnih komplikacija koje su dovele do zaprimanja pacijenta u jedinicu intenzivne njege, korištenja respiratora i lošijeg ishoda. S druge strane, navodi se i da visoka razina testosterona rezultira trombozom, što je još jedna smrtonosna manifestacija kod bolesnika koji imaju covid.

Stoga istraživači smatraju da bi njihovi nalazi mogli pomoći liječnicima u promjeni načina liječenja muških pacijenata koji su zaraženi koronavirusom.

(N1)

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA