12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Crnogorski parlament protiv istopolnih brakova

Protiv tog zakona bili su poslanici manjinskih stranaka.

Crnogorske nevladine organizacije ocijenile su da su neusvajanjem Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola poraženi demokratski proces u Crnoj Gori i evropski put.

Opoziciona Socijaldemokratska partija pozvala je Vladu da ponovo predloži taj zakon, jer bi njeni poslanici glasali za njega da su danas bili u parlamentu. SDP je bojkotovala današnju sjednicu u znak protesta zbog jučerašnjeg kažnjavanja njenog poslanika zbog iznijetih političkih stavova čime je, kako tvrdi, prekršen poslovnik.

- OGLAS -

Da je prijedlog zakona usvojen, gej osobe bi imale ista prava kao heteroseksulani parovi.

Prijedlog zakona ne sadrži izričitu odredbu da gej osobe mogu da usvajaju djecu, ali dozvoljava da se zajedno staraju o djeci jednog od partnera.

Prijedlogom je bilo predviđeno i da gej osobe mogu da sklapaju brakove, da nasljeđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama, da se zajedno brinu o djeci, ali i obavezu da se staraju o djetetu svog partnera ako nema bližeg srodnika.

Bilo je predviđeno i da partner koji nije roditelj djeteta, mora da izdržava djecu drugog partnera ako ona nemaju srodnike koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju ili srodnici nemaju mogućnosti za to. Obaveza partnera bi postojala i poslije smrti roditelja djeteta.

Prijedlogom zakona je bilo predviđeno da se partneru gej osobe koja ima dijete, daje pravo da u hitnim slučajevima, kada djetetu prijeti neposredna opasnost, donese odluku koja je najbolja za dijete.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA