6.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Dodik: Istina o Srebrenici sve jasnija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da posljednji dokumenti britanske Vlade o Srebrenici sa kojih je, kako su objavile “Nezavisne”, skinuta oznaka tajnosti, pokazuju ispravnost politike Republike Srpske da se konačno utvrdi prava istina o tom događaju.

Dodik je podsjetio kako je “Alija Izetbegović tražio pomoć u smislu da budu bombardovani položaji Vojske Republike Srpske i da su mu tadašnji predsjednik SAD Bil Klinton i najvažniji ljudi američke politike rekli kako mu za to treba opravdanje od najmanje pet hiljada stradalih ljudi, te da je onda i preduzeta operacija”, prenosi RTRS.

Dodik ocijenio je da arhive koje se otvaraju i koje će biti otvorene nesumnjivo govore u prilog tome da je priča o događajima u Srebrenici isforsirana, prenosi Srna.

- OGLAS -

“Činjenica da je vojno rukovodstvo muslimana izašlo iz Srebrenice i da je počelo provokacije te vrste, apsolutno govori o tvrdnji”, rekao je Dodik komentarištući navode iz zvaničnog dokumenta Ministrastva odbrane Velike Britanije od 11. jula 1995. godine u kome se opisuju događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici, te ističe da je napad na Srebrenicu isprovocirala bh. strana i da Pale nisu imale plan za osvajanja enklave.

Dodik je novinarima u Banjaluci izjavio da se u Srebrenici desio ozbiljan zločin, ali i prema Srbima i prema muslimanima, te ukazao na potrebu da se konačno dođe do objektivne istine u smislu da izvori o tim događajima budu dostupni.

On je istakao i potrebu uspostavljanja međunarodne komisije koja će utvrdili stradanje Srba i Bošnjaka na tom prostoru .

“To što muslimani pokušavaju da isforsiraju tu vrstu priče o Srebrenici bez obzira na neke uspjehe koje su imali u satanizaciji Srba, polako jenjava, imajući u vidu ovakve informacije”, ocijenio je Dodik. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA