12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Ukraden pepeo Mahatme Gandija

Lopovi su ukrali posmrtne ostatke Mahatme Gandija na 150 godišnjicu njegovog rođenja, saopštila je policija. Pepeo je ukraden iz memorijalnog centra u Indiji, gdje je čuvan od 1948. godine – kada je Gandija ubio jedan hindu ekstremista.

Lopovi su takođe zelenom farbom napisali „izdajnik” preko fotografije indijskog vođe za nezavisnost.

Pojedini hindusi Gandija, koji je bio posvećeni hinuds, smatraju izdajnikom zbog njegovog zalaganja za jednistvo sa muslimanima.

- OGLAS -

Upravnik memorijalnog centra Bapu Bavan, gdje je čuvan pepeo, kazao je da je krađa „sraman” čin.

„Otvorio sam kapiju Bavana rano ujutru jer je bio Gandijev rođendan”, kazao je Mangaldip Tivari. „Kada sam se vratio oko 11 sati uveče, vidio sam da nema posmrtnih ostataka i da je poster uništen”.

Gandi je predvodio nenasilni pokret otpora protiv britanske kolonijalne uprave u Indiji i inspirisao ljude širom svijeta.

Većina Indijaca ga i dalje smatra ocem nacije. Međutim, hindu trdolinijaši u Indiji optužuju Gandija da je izdao hinduse i okrivljuju ga za podjelu Indije i krvoproliće koje je obilježilo nastanak Indije i Pakistana nakon osvajanja nezavisnosti od Britanije 1947.

Ubio ga je hindu ekstremista u januaru 1948.

Nakon smrti, kremiran je, ali njegov pepeo nije rasut u rijeku u skladu sa hindu vjerovanjem. Pepeo je sačuvan i izlagan je u memorijalnim centrima širom Indije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA