10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Zemlja u kojoj se sve bolje živi: Već je pretekla četiri članice Unije i gotovo sve zemlje jugoistočne Evrope

 Prema njihovoj statistici već tri godine kupovna moć bh. stanovništava iznosi 41 posto evropskog prosjeka, a u lošijoj poziciji su jedino građani Albanije.

Ruže ne cvjetaju ni u komšiluku, tačnije Hrvatskoj, koja se takođe nalazi na pretposljednjem mjestu koje dijeli sa Mađarskom. Iza njih, kada je riječ o članicama EU, nalazi se jedino Bugarska.

Najveće iznenađenje prema ovim podacima je Turska koja među zemljama kandidatima ima najveći rast životnog standard, a pretekla je već i tri članice Unije.
Tako prosječni Turčin prema podacima Eurostata danas ima veću potrošnju (68 posto prosjeka EU) od stanovnika Mađarske (62), Bugarske(54) Hrvatske (62 ) i nalazi se rame uz rame sa Rumunijom i Latvijom (68). Daleko veći standard ima od Crne Gore(56 ), Srbije (45), Makedonije (41), BiH (41) i Albanije (39).
Iznad prosjeka EU-a nalazi se grupa zemalja koju predvodi Luksemburg koji je prema stvarnoj individualnoj potrošnji na 132 posto prosjeka EU-a, a slijede Njemačka (122 posto), Austrija (117 posto), Danska (114 posto)…

- OGLAS -

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA