Sport
Preminuo Dragutin Čermak, legendarni košarkaš Partizana i reprezentacije Jugoslavije Član čuvene generacije Jugoslavije koja je 1970. postala prvak svijeta u Ljubljani
#

Legendarni košarkaš Partizana i reprezentacije SFR Jugoslavije, Dragutin Miško Čermak, preminuo 12. oktobra u rodnom Beogradu, na svoj 77. rođendan.

Član čuvene generacije reprezentacije Jugoslavije koja je 1970. postala prvak svijeta u Ljubljani, košarku je počeo da igra u Radničkom iz Beograda, odakle je 1969. prešao u Partizan. U redovima crno-bijelih, Čermak je bio jedan od najboljih igrača sve do 1973. godine. Igrao je u generaciji sa Farčićem, Latifićem, Zečevićem, Beravsom, Todorićem, Kićanovićem, Dalipagićem i drugim asovima. Iz Partizana, Čermak je otišao u holandski Donar, zatim francuski Lijež i potom ponovo u beogradski Radnički.

Kao trener, Dragutin Čermak je od 1980. godine radio u Kuvajtu, Ujedinjenim arapskim emiratima, Francuskoj, Jordanu i Alžiru.

Od 1968. do 1972. Čermak je nosio plavi dres reprezentacije SFR Jugoslavije sa kojom je 1970. u Ljubljani postao šampion svijeta. U Meksiku 1968. Čermak je postao Olimpijski vicešampion, a 1969. i 1971. je bio dio plavog tima koji je dva puta osvajao srebrene medalje na Evropskom prvenstvu.

Vrijeme i mjesto sahrane Dragutina Čermaka, bit će objavljeni naknadno. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.