5 C
Sarajevo
27.04.2024

Bojić: Savezništvo Čovića i Dodika je pogubno za Hrvate u BiH

Na pitanje novinara Nacionala “šta to Dodik može donijeti dobra hrvatskome narodu i vodi li ta njihova ljubav u rastakanje Bosne i Hercegovine, čemu se vi i vaš red protivite”, Bojić je odgovorio; “ne znam je li se i koliko “moj red”, odnosno moja zajednica baš tome protivi, ali znam da je to savezništvo pogubno za katolike i Hrvate u Bosni.

“Taj savez je posve u duhu srpske i hrvatske politike devedesetih godina, dakle one politike koju su vodili Milošević i Tuđman, odnosno njihovi bosanski-hercegovački trabanti Karadžić i Boban. Riječ je o republičko-srpskom i herceg-bosanskom političkom projektu koji su etničkim čišćenjem u ratu i Daytonskim sporazumom u miru ozakonjeni i koji u praktičnom, duhovnom i nacionalnom smislu funkcioniraju doista kao dijelovi Srbije, odnosno Hrvatske”, kaže Bojić.

Bojić dodaje kako time ne želi pravdati bošnjački nacionalizam koji je također destruktivan i opasan kao i ova dva, ali smatra da je on dijelom frustrirana reakcija na ova dva koja se oslanjaju na svoje “matične zemlje”.

- OGLAS -

Drago Bojić je istakao kako politici koju vodi Dragan Čović nije ni stalo do interesa Hrvata u BiH, nego do održanja herceg-bosanskog feuda u zapadnoj Hercegovini i sadašnjih državnih, federalnih, kantonalnih i lokalnih pozicija koje “legalnim i legitimnim” predstavnicima Hrvata donose velike finansijske koristi.

“Odatle proizlaze teške posljedice ne samo u politici, nego i u obrazovanju, kulturi, u svakodnevnom životu. Tu leži uzrok stvaranja novih etničkih ljudi, “novih Hrvata”, mafijaša i lažljivaca, religijskih pretvornika, primitivnih i bezosjećajnih drznika koji misle da se “pravo hrvatstvo” pokazuje i potvrđuje mržnjom protiv drugih. Svakom iole razumnom čovjeku mora se gaditi to “novo hrvatstvo” i taj “novokomponirani katolicizam”, kazao je Bojić.

Kakva je politika HDZ-a, dodaje Bojić, pokazuje i propast mostarskog preduzeća Aluminija koje je godinama sistematski pljačkano.

“Dok radnici Aluminija ovih dana protestiraju, pokušavajući spasiti preduzeće i svoja radna mjesta, uzvikujući “Dragane, lopove”, zaboravljaju da su i oni podržavali tu politiku i da su šutjeli kad su iz toga preduzeća izgonili pripadnike drugih etnija”, napominje on.

On je podsjetio kako Dragan Čović i HDZ BiH drže sve pod kontrolom kad je riječ o Hrvatima u BiH: javna preduzeća, prirodne resurse, braniteljske udruge, obrazovni sistem, kulturne institucije, i da imaju podršku velikog broja ljudi iz Crkve.

“Uz pomoć Hrvatskog narodnog sabora (HNS), Čović je dokinuo i ono malo razlika što je postojalo u političkom smislu kad je riječ o bosansko-hercegovačkim Hrvatima, ako ih je uopće i bilo. Na ruku mu ide i sadašnja hrvatska politika premijera Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je loša i za Hrvatsku i za Hrvate u BiH, ali i za političke odnose na ovim prostorima. Sadašnja hrvatska politika po mnogočemu sliči Tuđmanovoj, a većina hrvatskih građana je još uvijek mentalno u devedesetim godinama”, smatra Bojić.

Kako je to zastrašujuće porazno za hrvatsko društvo i za hrvatski narod na ovim prostorima, dodao je fra Bojić.

“Ne volim paušalne, jeftine i populističke analize, ali čini se da ovakav hrvatski narod, generalno, i ne može imati bolju vlast jer bi to bila lažna, vještačka, uljepšana slika toga naroda koji je općenito politički nepismen, kulturno zapušten, moralno oronuo, nacionalistički opijen, vjerski zatucan”, kazao je Drago Bojić za Nacional.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA