2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Evropski parlament podržao upotrebu kanabisa u medicinske svrhe

Zastupnici pozivaju Evropsku komisiju i vlasti članica EU-a da definišu šta je medicinski kanabis, spriječe zloupotrebe i obezbijede finansijska sredstva u novom programu istraživanja terapijskih efekata kanabisa. Države u kojima je medicinski kanabis zakonit imaju često problema sa uslovima za pristup, propisivanjem i kupovinom tog proizvoda. 

Neki evropski zastupnici smatraju da bi sveobuhvatnom regulacijom lijekova na bazi kanabisa bilo ograničeno crno tržište i garantovan kvalitet proizvoda. Također, tako bi bio ograničen i pristup maloljetnika kanabisu, te omogućena pravna sigurnost i pristup pacijentima koji bi kanabis koristili u medicinske svrhe, s posebnim mjerama opreza za mlađe osobe i trudnice, navedeno je u rezoluciji.

Zastupnici smatraju da postoje zadovoljavajući dokazi prema kojima kanabis ima terapijske efekte u liječenju hroničnog bola kod odraslih, te da ublažava mučninu i povraćanje uzrokovane hemioterapijom, kao i simptome spazmičnosti kod pacijenata sa multiplom sklerozom i pospješuje rast kostiju. Neki zastupnici, koji su po profesiji ljekari, upozoravaju da treba obratiti pažnju na dva ekstrema – mora se djelovati protiv stereotipnih tvrdnji da je kanabis ilegalna i opasna droga, a, istovremeno, treba paziti da pacijenti ne počnu da upotrebljavaju kanbis kad god ih nešto zaboli. Komesarka Evropske komisije za zaštitu potrošača Vera Jurova je najavila daljnja istraživanja o terapijskim učincima kanabisa. Kada je riječ o kanabisu i njegovom korištenju, najliberalnije zemlje u EU-u su Holandija, Španija, Portugal, Njemačka i Češka, napominju portali za političku analitiku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA