Sport
Rekordni gubitak: Real Madrid je vreća bez dna Košarkaški klub Real Madrid ostvario je gubitak od više od 100 miliona eura samo u posljednje četiri sezone, prenosi španski portal 2Playbook. Samo u prošloj sezoni izgubili su više od 30 miliona eura.
#

Nije tajna da košarkaška sekcija svjetski priznate institucije nije finansijski održiva. Košarkaši se godinama uzdaju u pomoć fudbalskog “starijeg brata“ da održe konkurentnost u španskoj ligi i Euroligi jer je fudbal prava “zlatna koka“ u Madridu.

Kada se gradi brend kraljevskog giganta, važno je naravno da su i u košarci u vrhu, iako je Real Madrid, daleko od toga da ima dovoljno prihoda da podmiri potrebe. Budžet za plate igrača i stručnog štaba u sezoni 2021/22. iznosio je čak 41 milion eura, dok su ukupni troškovi iznosili više od 50 miliona eura. Prihodi su bili samo 17,3 miliona eura, dok je gubitak iznosio vrtoglavih 30,1 milion eura, najviše u historiji kluba.

Real je nekoliko godina pokušavao da smanji košarkaški budžet, ali je prošle sezone skočio na preko 50 miliona, što je prvenstveno posljedica prijevremenog raskida ugovora legendarnog stratega Pabla Lasa, brojnih bonusa i potpisivanja Gabriela Decka, prenosi BasketNews.

Očekuje se da će Real za sezonu 2022/23. smanjiti budžet za 22%, ali i dalje očekuju gubitak od oko 23 miliona eura.

Real Madrid je 36 puta bio šampion Španije u košarci, jednu titulu više od fudbalera tog sportskog društva. Fudbalski klub Real je Ligu šampiona osvojio 14 puta, a KK Real deset puta.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.