Sport
Shengelia reagovao na objavu predsjednice Gruzije: Nadam se da mi narod neće zamjeriti Najbolji gruzijski košarkaš Tornike Shengelia novi je član moćnog ruskog CSKA, a takvu odluku nisu najbolje prihvatili u njegovoj domovini.
# SCS

Najbolji gruzijski košarkaš Tornike Shengelia novi je član moćnog ruskog CSKA, a takvu odluku nisu najbolje prihvatili u njegovoj domovini.

Tornike Shengelia proteklih šest godina kao član Baskonije etablirao se kao jedan od najboljih krilnih igrača Eurolige. Kao takav nedavno je odveo Baskoniju do naslova prvaka Španije, a zatim se od kluba oprostio i preselio u ruskog velikana CSKA s kojim je potpisao trogodišnji ugovor.

Ipak, bez obzira što je Shengelia donio košarkašku odluku, istom nisu sretni u njegovoj zemlji.

“Ovo je neprihvatljivo! Meni kao predsjednici Gruzije skandalozno jest da je kapiten gruzijske reprezentacije potpisao za ruski klub,” grmila je predsjednica Gruzije, Salome Zurabishvili.

Shengelia se ipak nije previše uzrujavao.

“Došao sam ovdje igrati košarku, samo me to zanima. Nadam se da mi to moj narod neće zamjeriti.”

Odnosi Rusije i Gruzije nisu idilični, blago rečeno, proteklih desetak i više godina iz političko-teritorijalnih razloga.

Shengelia je, inače, draftiran kao 54. igrač drugog kruga od strane Philadelphia Sixersa za koje nikad nije zaigrao. U NBA ligi proveo je dvije godine noseći dres Brooklyn Netsa i Chicago Bullsa. Godine 2014. preselio se u Vitoriju gdje je nosio dres Baskonije.

(SCS)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.