6.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Predsjedavajući Zvizdić razgovarao sa Danielssonom i Mayrom Hartingom

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom i izvršnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove Thomasom Mayrom Hartingom.

Upoznao ih je o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i sa stepenom realizacije zacrtanih ciljeva na putu ka Evropskoj uniji i rekao da je BiH opredijeljena za ubrzanje procesa integracije.

Predsjedavajući Zvizdić je tokom sastanka rekao da je u okviru procesa pripreme odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU preostala još zadnja faza procedure i da očekuje da će odgovori do kraja iduće sedmice biti dostavljeni Evropskoj komisiji.

- OGLAS -

“U potpunosti smo posvećeni evropskim integracijama. Na listi naših prioriteta je pitanje stabilnosti i sigurnosti. To je osnova za politički, društveni i ekonomski napredak i činjenica je da su i evropske i NATO integracije bazirane na vladavini prava i na poštivanju zakona”, rekao je tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić.

Zvizdić je rekao da je BiH opredijeljena daljnjem jačanju vladavine prava na svim nivoima, kao i ukupnim reformskim procesima.

Razgovarali su i o nastavku regionalne saradnje. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da BiH pridaje veliki značaj unapređenju dobrosusjedskih odnosa i da se to očituje kroz učešće BiH u regionalnim inicijativama.

Zvizdić je istaknuo značaj podrške EU u upravljanju migracijskim tokovima u BiH i rekao da je BiH privržena zajedničkoj evropskoj politici prema migrantima.

Sastanku je prisustvovao šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Lars – Gunnar Wigemark, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA